Hankinnat muodostavat julkisen sektorin ympäristövaikutuksista valtaosan. Suomi on yksi harvoista OECD-maista, joissa julkisille hankinnoille ei ole ollut kansallisia ekologisia tavoitteita tai pakollisia ympäristövaatimuksia (Ympäristöministeriö). Hankintayksiköt kuitenkin tarvitsevat konkreettisia tavoitteita ja mittareita hiilineutraaliuden ilmasto- ja ympäristöystävällisyyden edistämiseksi julkisissa hankinnoissa.
Tänä vuonna asiaan saadaan muutos, kun ympäristöministeriö ja valtiovarainministeriö asettavat pian julkaistavat ekologiset tavoitteet myös ICT:lle (laitteet, ohjelmistot, datasalit). Ympäristövaikutusten vähentämistavoitteet on tavoitteissa asetettu vuoteen 2035.
Kansallisessa Green ICT -ekosysteemitapaamisessa 22.4.2025 kuultiin eri näkökulmia uusista julkisten ICT-hankintojen ilmasto- ja ympäristötavoitteista. Tapahtuman järjestivät yhteistyössä ympäristöministeriö, valtiovarainministeriö, HankintaSuomi-ohjelma ja Green ICT -hanke VISIIRI. VISIIRI-hanketta osarahoittaa Euroopan unioni. Rahoitus on myönnetty Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen kautta.
Tallenne ja materiaalit
Tapaamisen tallenteen näet tästä. Tallenne sisältää seuraavat puheenvuorot:
-
Tervetulosanat, Green ICT -projektipäällikkö Antti Sipilä, TIEKE. Ks. esitysmateriaali tästä.
-
Julkisten ICT-hankintojen ilmasto- ja ympäristötavoitteiden esittely, erityisasiantuntija Salla Koivusalo, ympäristöministeriö
-
Tavoitteet tuottajan näkökulmasta, Tero Niemi, Digia
-
Tavoitteet hankkijan näkökulmasta, Enni Leppälä, Tampereen kaupunki
-
Tavoitteet tutkimuksen näkökulmasta, ohjelmistotekniikan apulaisprofessori Tuomas Mäkilä, Turun yliopisto. Ks. esitysmateriaali tästä.
-
HankintaSuomi ja ICT-kohtaamo – Kohtaamispaikat julkisten hankintojen kehittämiseen
-
johtava asiantuntija Eriika Autio, valtiovarainministeriö. Ks. esitysmateriaali tästä.
-
hankinnoista ja vastuullisuudesta vastaava johtava Laura Ylitalo, Istekki. Ks. esitysmateriaali tästä.
-
Tapaamisen työpajaa "Tiekartan rakennus – tavoitteista konkretiaan" ei tallennettu.
Mukana tapaamisessa
Salla Koivusalo, ympäristöministeriö
Koivusalo toimii ympäristöministeriön vastuulla olevien kestävien hankintojen asiantuntijana, osallistuu julkisten hankintojen tuote- ja sektorisäädösten koordinaatioon sekä kansalliseen toimeenpanoon. Hän on työskennellyt kestävien hankintojen parissa yli 10 vuoden ajan.
Ympäristöministeriö vetää julkisten hankintojen ekologisten tavoitteiden asiantuntijaryhmää, joka koostuu pääosin hankintayksiköiden edustajista. Asiantuntijaryhmän tehtävänä on olla mukana valmistelemassa ensimmäisiä kansallisia julkisten hankintojen ekologisia tavoitteita laajassa sidosryhmäyhteistyössä.
Laura Ylitalo, Istekki Oy
Työskentelen Istekki Oy:ssä hankinta- ja vastuullisuusjohtajana, joten sekä hankinnat että kestävät liiketoimintatavat ovat lähellä sydäntäni. Näissä molemmissa kiehtoo erityisesti oikein toimiminen, jatkuva kehittyminen ja yhteiskunnallinen vaikuttavuus.
Istekki on suomalainen asiantuntijaorganisaatio, joka toimii yhteiskunnan taustavoimana. Olemme erikoistuneet terveydenhuollon, digitaalisten toimintaympäristöjen ja hyvinvoinnin turvaamiseen ja teemme työtä miljoonien kansalaisten hyvinvoinnin eteen. Toimintaamme ohjaavat vaikuttavuus ja vastuullisuus sekä asiakasomistajiemme kokonaistaloudellisuus. Kilpailutamme ja ostamme asiakkaillemme palveluita avoimilta markkinoilta.
Toimin myös ICT-kohtaamon vetäjänä. ICT-kohtaamo on vuorovaikutteinen ja avoin yhteistyöverkosto, jossa julkisen sektorin edustajat ja yritykset keskustelevat ja vaihtavat ajatuksia. Keskustelemalla lisäämme ymmärrystä ja yhteistyötä julkisen ja yksityisen sektorin välillä. ICT-Kohtaamo on yksi Hankinta-Suomi-ohjelman alaisista foorumeista.
Eriika Autio, Hankinta-Suomi-ohjelman ohjelmapäällikkö, valtiovarainministeriö
Toimin Hankinta-Suomi-ohjelman ohjelmapäällikkönä valtiovarainministeriössä. Olen juristi ja työskennellyt julkisten hankintojen parissa, eri rooleissa ja organisaatiossa, vuodesta 2007. Erityisesti innovatiiviset ja kestävät hankinnat ovat lähellä sydäntäni.
Valtiovarainministeriön Hankinta-Suomi-ohjelma toimeenpanee vuonna 2020 laadittua kansallista julkisten hankintojen strategiaa. Nyt on meneillään Hankinta-Suomen toinen nelivuotinen ohjelmakausi, 2024–2027. Hankinta-Suomi-ohjelman toisen kauden yksi neljästä tavoitteesta on strategisemmat hankinnat, jonka yhtenä kulmakivenä on ekologisuutta edistävät tavoitteet, kuten hiilineutraalisuustavoitteet ja kiertotalouden toteuttaminen.
Tuomas Mäkilä, Turun yliopisto
Tuomas Mäkilä toimii ohjelmistotekniikan apulaisprofessorina Turun yliopistossa. Hän on aiemmin vetänyt MitViDi-hanketta, jossa on kehitetty hankintakriteereitä vihreämpiin ohjelmistoihin. VISIIRI-hankkeessa hän vastaa ohjelmistojen virrankulutuksen mittaamiseen liittyvistä toimenpiteistä. Mäkilä on myös jäsenenä ISO/IEC JTC1/SC7:n vihreiden ohjelmistojen standardointia valmistelevassa AHG 10 -työryhmässä.
Antti Sipilä, TIEKE
Antti Sipilä toimii TIEKEssä Green ICT -asiantuntijana. Antti vastaa Green ICT -hanketyöstä ja Green ICT -ekosysteemin kehittämisestä. Aiemmin hän on tehnyt ICT-hankintoja julkishallinnossa ja toiminut pk-yrityksessä hankintakonsulttina.