Green ICT -ekosysteemi: Työkaluja vihreisiin hankintoihin 13.12.2022

13.12.2022 09:00

Verkko

Kuinka tehdä ilmasto- ja ympäristöviisaita ICT-hankintoja? Tutustumme tilaisuudessa kestävien digituotteiden- ja palveluiden uuteen hankkijan oppaaseen ja tietojärjestelmien vihreitä hankintoja helpottava työkalun kehitystyöhön. Lisäksi esittelemme, millaisia palveluita on saatavilla ilmastoviisaiden digihankintojen tekemisen tueksi.

Tilaisuuteen sisältyy työpaja, jossa tutustumme tapoihin huomioida kestävyys organisaaton omissa ICT-hankinnoissa jo tänään. Kokeilemme myös, kuinka kestävien tietojärjestelmien työkalulla voi arvioida hankittavan ohjelmiston hiilijalanjälkeä.

Ohjelma

9.00–9.05 Avaussanat
9.05–9.20 Mitä julkishankintojen parissa työskentelevät ajattelevat kestävästä ICT:stä?
Sonja Lankiniemi, MitViDi-hanke
Esitys

Tallenne
9.20–9.40 Green ICT: hankkijan opas, Antti Sipilä, Green ICT -ekosysteemi/TIEKE
Tallenne
9.40–9.50 Hankkijakeskustelua vihreydestä,
Sonja ja Antti
9.50–10.00 Tauko
10.00–10.25 TCO Certified in English,
Annika Overödder, TCO
Esitys

Tallenne
10.25–10.50 Hankintojen ilmastovaikutukset & CO2 Roadmap -työkalun esittely
Outi UgasPositive Impact Oy
Tallenne
10.50–11.00 Tauko
11.00–11.30 Työkalun kehittäminen julkishankintojen hiilijalanjäljen mittaamiseen,
Tuomas Mäkilä, MitViDi-hanke/Turun yliopisto
Tallenne
11.30–12.00 Yhteenveto ja loppukeskustelut, Antti ja Timo Huttunen, Turku Science Park

Ilmoittautuminen

Tapahtuma toteutetaan verkossa, ja ilmoittautuneet saavat osallistumislinkin sähköpostitse.

Kun osallistut tähän tapahtumaan, nimesi voi näkyä muille osallistujille ja hetkellisesti myös mahdollisella tallenteella. Osallistumalla tapahtumaan hyväksyt tämän kokemuksen. Joissakin tapahtumissa osallistujanimen voi itse vaihtaa.

Green ICT -ekosysteemillä kestävyyttä ja kilpailukykyä Uudenmaan yrityksille -hanketta rahoitetaan Uudenmaan liiton koordinoimasta REACT-EU-rahastosta, Euroopan aluekehitysrahastosta. Rahoitus on myönnetty osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia. Hankkeen yhteyshenkilö: Antti Sipilä, antti.sipila[at]tieke.fi

Lisätietoja Green ICT -hankkeesta >>

Esiintyjät

antti-200-x-200.jpg (44 KB)

Antti Sipilä
Green ICT -projektipäällikkö
TIEKE

Antti on Green ICT -asiantuntija, joka on myös tehnyt ICT-hankintoja julkishallinnossa ja toiminut pk-yrityksessä hankintakonsulttina. TIEKEssä hän on vastuussa Green ICT -hanketyöstä ja Green ICT -ekosysteemin kehittämisestä.

lankiniemi-kuva.jfif (41 KB)
Sonja Lankiniemi

Erityisasiantuntija
Turun ammattikorkeakoulu

Sonja Lankiniemi toimii erityisasiantuntijana Turun ammattikorkeakoulun Kiertotalouden liiketoimintamallit -tutkimusryhmässä. Työssään hän keskittyy julkisten hankintojen vastuullisuuden kehittämiseen. Tällä hetkellä Lankiniemi keskittyy erityisesti julkisten kiertotaloushankintojen sekä kestävien ICT-hankintojen edistämiseen.

annika-kontoret-1.jpg (869 KB)

Annika Overödder
Market developer
TCO Certified

TCO Certified

  • A credible certification that gathers purchasers in a strong collective voice with direct  impact in the supply chain
  • Driving criteria and independent verification influences directly, solving issues
  • Reduces the risk of accepting false claims 

Annika Overödder works at TCO Certified, supporting organisations in the Nordics that want to procure more sustainable IT products.

outiugas.webp (34 KB)
Outi Ugas
Senior advisor
Positive Impact Oy

  •  Ilmastovaikutusten huomiointi hankinnoissa edellyttää hyvää käsitystä yrityksen arvoketjusta sekä yhteistyötä ja luottamusta, jotta data ja tiedot kulkevat. 
  • Tulevaisuuden muuttaminen ei vaadi pilkuntarkkaa menneisyyden raportointia - ymmärrys muutoksen suunnasta ja motivaatio ovat tärkeimmät. 
  • Ilmastojohtamisen luotettavien työkalujen pitää olla saatavilla kaiken kokoisille yrityksille, jotta hiilijalanjälkitietoa syntyy riittävästi, esimerkiksi hankintojen tueksi. 

Outi Ugas on helsinkiläinen palvelumuotoilija ja kestävän kehityksen asiantuntija, jolla on yli 20 vuoden monipuolinen työ- ja yrittäjäkokemus muotoilusta ja kestävästä kehityksestä. Hän työskentelee Positive Impactissa kestävän kehityksen vaativissa asiantuntijatehtävissä ja vastuullisuusohjelmistojen UX/UI-suunnittelijana. 

tuomas-makila-web.jpg (12 KB)
Tuomas Mäkilä
Apulaisprofessori
Turun yliopisto

Tuomas Mäkilä työskentelee Turun yliopistossa ohjelmistotekniikan apulaisprofessorina ja toimii MitViDi-hankkeen vastuullisena johtajana. MitViDi-hanke kehittää mittareita vihreään digitalisaatioon.

timo-huttunen.jpg (20 KB)

Timo Huttunen 
Asiakkuuspäällikkö
Turku Science Center

Timo Huttunen työskentelee asiakkuuspäällikkönä Turku Science Parkissa ja auttaa yrityksiä muun muassa pohtimaan suuntaa vihreälle ja digitaaliselle siirtymälle. MitViDi-hankkeessa Turku Science Park rakentaa Green ICT -osaamiskeskittymää Varsinais-Suomen alueella.

Paikkoja ei enää tarjolla.

Ajankohta

Alkaa:   13.12.2022 09:00
Päättyy:   13.12.2022 12:00

Lisää tapahtuma kalenteriisi

Tapahtumapaikka

Verkko


Järjestäjä