Green ICT -aiheinen tutkimus on nousussa monilla eri tieteenaloilla. Toisessa Green ICT -ekosysteemin virtuaalitapaamisessa keskitymme tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan yhteistyön rakentamiseen akateemisten toimijoiden ja yrityskentän välille.
Tilaisuuden keynote-puheesta vastaa Suomen Akatemia. Tässä esityksessä perehdymme kestävän ICT:n perustutkimuksen ja soveltavan tutkimuksen nykytilaan ja tulevaisuuden linjoihin. Suomen Akatemia jakaa myös tietoa eri TKI-hankkeiden rahoitusmahdollisuuksista.
Tapahtuman toinen osa koostuu työpajoista, jotka on teemoitettu eri vihreän teknologian tutkimusaiheiden ympärille. Tule mukaan ideoimaan tulevia hankkeita ja luomaan kontakteja saman aihepiirin ympärillä työskentelevien organisaatioiden kanssa.
Tilaisuus on ensisijaisesti suunnattu ICT-tuotteiden ja -palveluiden tuottajille ja tutkimustyötä tekeville, mutta myös ICT-hankintoja tekevät ammattilaiset ovat tervetulleita. Työpajoissa on mahdollisuus etsiä kumppaneita innovatiivisiin hankintoihin ja hankintatoimen kestävyyttä edistävään tutkimukseen.
Ohjelma
Puheenvuorot
9.00–9.30 Juha Latikka, Suomen Akatemia
Esitys
9.30–9.55 Tiina Nurmi, Business Finland
Esitys
9.55–10.20 Kari Heikkinen, LUT-yliopisto
Esitys
10.20–10.30 Teemahuoneiden (breakout rooms) avaaminen, kahvitauko
Työpajaosuus
10.30–11.30 Teemahuonetyöskentelyä, korkeakoulujen hankkeiden ja tutkimuksen esittelyä, keskustelua
Teemahuoneiden aiheet
A. Tietoisuus ja raportointi
B. Kestävän ICT:n sovellusalat
C. Mittarit ja indikaattorit
D. Tutkimus, kehitys ja innovaatiot
11.30–11.45 Yhteenveto
11.45–12.00 Tietoa ekosysteemintyön jatkosta
Mukana
Juha Latikka
Johtava tiedeasiantuntija
Suomen Akatemia
Juha Latikka on johtava tiedeasiantuntija Suomen Akatemiassa. Hänen työtehtävänsä liittyvät ICT-aloihin ja arvioinnin kehittämiseen. Lisäksi hänen kiinnostuksenkohteitaan ovat lääketieteellinen tekniikka, terveysteknologia sekä sektorien välinen tutkimusyhteistyö. Juha koordinoi 10-vuotista ICT2023 -ohjelmaa.
Tiina Nurmi
Ecosystem Team Lead, Cybersecurity
Business Finland
Tiina työskentelee Business Finlandissa innovaatioekosysteemien boostaajana. Hänen vastuualueisiinsa kuuluvat niin kyberturvallisuuden ja tietoliikenteen aiheissa tehtävä ekosysteeminen yhteistyö kuin avaruus- ja puolustusteollisuuden ekosysteemien edistäminen. Tiinan intohimona on ekosysteemiajattelun levittäminen suomalaisen tki-kentän toimijoiden keskuuteen, ekosysteemisen yhteistyön vauhdittaminen kaikkia mahdollisia keinoja hyödyntäen sekä kansainvälisen yhteistyön tuominen luonnolliseksi osaksi toimintaa.
Jari Porras
Professori
LUT-yliopisto
Jari Porras on ohjelmistotuotannon professori Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa. ICT:n päästövaikutusten lisäksi hänen akateemisia kiinnostuksenkohteitaan ovat esimerkiksi informaatioverkostot ja hajautettu laskenta.
Kari Heikkinen
Tutkijaopettaja, rahoituksenhakuvalmentaja
LUT-yliopisto
Kari on tietotekniikan tutkijaopettaja ja vetää LUT-yliopiston EU-rahoituksen hakemisen tiimiä. Hänen tutkimusalueina on ollut käyttäjäkeskeinen ICT, ja rahoituksenhakuvalmentajan roolissa erityisesti Horisontti Euroopan konsortiohankkeet ja partneruudet.
Antti Sipilä
Green ICT -projektipäällikkö
TIEKE
Antti on Green ICT -asiantuntija, joka on myös tehnyt ICT-hankintoja julkishallinnossa ja toiminut pk-yrityksessä hankintakonsulttina.
Ilmoittautuminen
Tapahtuma toteutetaan verkossa, ja ilmoittautuneet saavat osallistumislinkin sähköpostitse.
Kun osallistut tähän tapahtumaan, nimesi voi näkyä muille osallistujille ja hetkellisesti myös mahdollisella tallenteella. Osallistumalla tapahtumaan hyväksyt tämän kokemuksen. Joissakin tapahtumissa osallistujanimen voi itse vaihtaa.
Green ICT -ekosysteemillä kestävyyttä ja kilpailukykyä Uudenmaan yrityksille -hanketta rahoitetaan Uudenmaan liiton koordinoimasta REACT-EU-rahastosta, Euroopan aluekehitysrahastosta. Rahoitus on myönnetty osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia. Hankkeen yhteyshenkilö: Antti Sipilä, antti.sipila[at]tieke.fi