Mittaa sovellusten ja digipalveluiden päästöjä – MitViDi-hankkeen tulosseminaari

20.9.2023 08:30

Verkko/Vierailu- ja innovaatiokeskus Joki

ICT-palveluiden ja sovellusten ilmastovaikutusten arviointi on kaivannut konkretiaa. MitViDi-hankkeessa olemme kehittäneet siihen työkalun, jota voi käyttää ICT-hankintapäätösten tukena.

Työkalu pohjaa mittareihin ja kriteeristöön, jotka olemme koonneet yhteistyössä sovelluskehitysyritysten ja julkisen sektorin hankinta-ammattilaisten kanssa.

Tule tutustumaan keinoihin tehdä vähäpäästöisempia digihankintoja hankkeen tulosseminaariin, joko paikan päällä Turussa tai etäosallistujana. Työn painopisteenä on ollut erityisesti julkisen sektorin hankintojen kestävyys. Samat periaatteet koskevat pitkälti myös yksityiselle ja kolmannelle sektorille tehtäviä hankintoja.

Tervetuloa tilaisuuteen!

Ohjelma

8.30 Aamiaistarjoilu, Vierailu- ja innovaatiokeskus Joki
8.45 Etäosallistumisen linja auki
8.55 Tervetulosanat, Niina Ratsula, Code of Conduct Company

9.00 MitViDi – Mittarit vihreän digitalisaation julkisiin ICT-hankintoihin

 • MitViDi-hanke ohjelmistojen ilmastovaikutusten kriteerejä määrittämässä, Tuomas Mäkilä, Turun yliopisto
 • Yritysten ja hankkijoiden tarpeiden kartoitus kehitystyön tukena, Laura Partanen, LUT-yliopisto
  Esitys

  Tallenne
 • Arviointikehikko ja mittarikortit tukena kestävissä ICT-hankinnoissa, Tuomas Mäkilä, Turun yliopisto, Mikko Satama ja Aki Nordlund, Netum
  Tuomas Mäkilän esitys

  Mikko Sataman ja Aki Nordlundin esitys

  Tallenne
 • Työkaluesittely: arvioi ohjelmistojen energiankulutusta ja ilmastovaikutuksia, Veeti Koivuniemi, Turun yliopisto
  Testaa työkalua
 • Opasesittely: ekologisesti kestävät julkiset ohjelmistohankinnat, Antti Sipilä, TIEKE, Anne-Marie Tuikka, TurkuAMK
  Tutustu oppaaseen

10.00 Organisaatiot ekologisesti kestävien ohjelmistojen tekijöinä ja hankkijoina

AIRe-Platform-hanke ja innovatiivisten hankintojen ympäristö- ja ilmastonäkökulmat, Henna Nyman, JAMK, Anne-Marie Tuikka, TurkuAMK, Laura Partanen, LUT-yliopisto
Henna Nymanin esitys

Laura Partasen ja Anne-Marie Tuikan esitys

Tallenne

Sustainability In The Cloud, Ravin Mathoora, Amazon Web Services
Esitys

Tallenne

11.30 Paneelikeskustelu vastuullisista digihankinnoista

Tero Niemi, Digia
Riikka Leskinen, KEINO
Terhi Sorvali, Anders Innovations Oy
Antti Sipilä, TIEKE

Tallenne

12.00 Tilaisuus päättyy

Näin osallistut

Seminaari on hybriditilaisuus. Voit ilmoittautua joko läsnä- tai etäosallistujaksi tämän sivun alalaidassa. Paikan päällä osallistuville on maksuton kahvi- ja aamiaistarjoilu.

Läsnäosallistujien osoite on Vierailu- ja innovaatiokeskus Joki, Putous-auditorio, Lemminkäisenkatu 12b, Turku.

Saapumisohjeet

Etäosallistujat osallistuvat tilaisuuteen verkkokonferenssisovelluksen kautta. Saat osallistumislinkin ennen tapahtumaa sähköpostiosoitteeseen, jolla ilmoittaudut tilaisuuteen.

Esiintyjät 

niina-ratsula-jani-utriaisen-kuva.png
Niina Ratsula

Code of Conduct Company

Niina on työskennellyt 15 vuotta vastuullisen liiketoiminnan, hyvän hallinnon, riskienhallinnan ja yrityskulttuurin kehittämisen parissa pörssiyrityksissä (Nokia ja Kemira) ja viimeiset 4 vuotta luotsannut Code of Conduct Companyn toimintaa. Niinalla on vahva kokemus vastuullisuus- ja ethics & compliance -ohjelmien sparraamisesta ja kehittämisestä eri kokoisissa yrityksissä, erityisesti keskittyen eettisen liiketoiminnan, kestävän yrityskulttuurin ja sosiaalisen vastuullisuuden kehittämiseen.

timo-huttunen.jpg (20 KB)
Timo Huttunen 
Asiakkuuspäällikkö
Turku Science Center

Timo Huttunen työskentelee asiakkuuspäällikkönä Turku Science Parkissa ja auttaa yrityksiä muun muassa pohtimaan suuntaa vihreälle ja digitaaliselle siirtymälle. MitViDi-hankkeessa Turku Science Park rakentaa Green ICT -osaamiskeskittymää Varsinais-Suomen alueella.


tuomas-makila-web.jpg (12 KB)
Tuomas Mäkilä
Apulaisprofessori
Turun yliopisto

Tuomas Mäkilä työskentelee Turun yliopistossa ohjelmistotekniikan apulaisprofessorina ja toimii MitViDi-hankkeen vastuullisena johtajana. MitViDi-hanke kehittää mittareita vihreään digitalisaatioon.

mikkosatama.jpg
Mikko Satama
Yritysarkkitehti
Netum

Mikolla on yli 25 vuoden monipuolinen työkokemus ICT-alalta eri roolien kautta, joissa painopiste on enimmäkseen ollut tuote- ja sovelluskehityksessä. Mikolla on palava into edistää asioita ketterästi ja viisaasti maalaisjärkeä hyödyntäen, jolloin lopputuotokset ovat tarkoituksenmukaisia, uudelleenkäytettäviä sekä resurssitehokkaita.

nordlund-aki-002.png
Aki Nordlund

Johdon konsultti
Netum

Netumilla Aki on keskittynyt tiedolla johtamiseen ja digitaalisten ratkaisujen tuomiseen yrityksen käyttöön. Hänellä on laaja kokemus konsultoinnista ja digipalvelujen tuottamisesta sekä kansainvälisten että kotimaisten yritysten palveluksessa. Aki on kokenut yritysten haasteiden tunnistaja ja ratkaisija, joka on auttanut muun muassa lukuisia teollisuuden toimialan yrityksiä kasvuun IT-ratkaisujen avulla.

Veeti Koivuniemi
Tutkimusavustaja, ohjelmistotekniikka
Turun yliopisto

antti-200-x-200.jpg (44 KB)
Antti Sipilä
Green ICT -projektipäällikkö
TIEKE

Antti Sipilä on TIEKEn luotsaaman Green ICT -verkostohankkeen projektipäällikkö, kestävän ICT-kehityksen asiantuntija ja tietokirjailija.

nymahe-iso.jpg

Henna Nyman
Projektipäällikkö, AIRe-Platform-hanke
Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Henna työskentelee ammattikorkeakoulun yksikön hankintojen parissa erilaisissa kehitystehtävissä. Hän on myös perehtynyt innovatiivisen julkisen hankinnan tekemiseen AIRe-Platform-hankkeen projektipäällikkönä.

laura_partanen.png
Laura Partanen

Nuorempi tutkija
LUT-yliopisto

Laura on LUT-yliopiston tohtorikoulutettava tutkimusalanaan kestävyyden suunnittelu ohjelmistoyrityksissä. 


anne-marie_150420.jpg
Anne-Marie Tuikka
Erityisasiantuntija
Turun ammattikorkeakoulu

Anne-Marie vetää ammattikorkeakoulussa avoimen tieteen ja tutkimuksen tiimiä ja kehittää TKI-toiminnan aineistonhallintaa. Hän on aiemmin työskennellyt Turun yliopistossa tutkimustehtävissä, keskittyen ICT-alan kestävyyteen ja etiikkaan.


ravin_mathoora.png
Ravin Mathoora
Solution Architect for Sustainability
Amazon Web Services

Ravin has been working in IT for 25 years, in the Nordics for the past 10 years. He has since resided in Finland calling it his home. As the impact of making sustainable choices is becoming more part of our daily lives, helping customers reach sustainability goals on cloud is what keeps him passionate about working in IT.

leskinen_riikka-2-2.jpg
Riikka Leskinen
Muutosagentti, Varsinais-Suomi ja Ahvenanmaa
KEINO-verkosto

Riikka Leskinen on Kestävien ja innovatiivisten julkisten hankintojen KEINO-osaamisverkoston muutosagentti Varsinais-Suomessa. Leskinen on toiminut jo pitkään alueen kuntien ilmasto- ja kestävyystyön asiantuntijatukena Valonian toimialapäällikkönä.

tero-niemi-digia.png
Tero Niemi
Green Code Expert
Digia Plc

Terolla on pitkä historia alalla, matka on vienyt ohjelmistokehityksen kautta integraatioiden pariin. Erityisesti vihreän siirtymän edistäminen ICT-alalta käsin ja utelias mieli pitävät hänet päivittäin innostuneena. Teron missiona on edistää digitalisaation mahdollisuuksien hyödyntämistä ympäristöystävällisellä ja eettisellä tavalla. 

terhi-andersson.png
Terhi Sorvali
Toimitusjohtaja
Anders Innovations

Terhi on toiminut yli 10 vuotta ICT-alalla vastaten liiketoiminnan johtamisesta ja kehittämisestä sekä yhteistyöstä johtavien laitevalmistajien kanssa. Kokemusta häneltä löytyy myös prosessien, toimintatapojen ja käytäntöjen luomisesta ja jalkauttamisesta ISO  9001, 14001 ja 27001 & ESG-vaatimusten mukaisesti.

Tällä hetkellä Terhi toimii toimitusjohtajana Anders Innovations Oy:ssä, jonka missiona on pitkäikäisten ja korkealaatuisten digitaalisten ratkaisujen kehittäminen avoimella lähdekoodilla, erityisesti julkishallinnon ja pk-yritysten tarpeisiin.

Mikä on MitViDi?

Tämän tilaisuuden tuottaa MitViDi - Mittarit vihreän digitalisaation julkisiin ICT-hankintoihin -hanke, joka tukee aiheesta kiinnostuneita yrityksiä sekä Etelä-Karjalan että Varsinais-Suomen alueella.

MitViDi-hankkeessa luodaan mittareita kestävämpien ICT-hankintojen tukemiseen. Hankkeen painopiste on julkisissa hankinnoissa.

Hanketta rahoittavat Varsinais-Suomen liitto ja Etelä-Karjalan liitto Uudenmaan liiton koordinoiman Euroopan unionin aluekehitysrahaston kautta. Aluekehitysrahaston tuki on myönnetty hankekumppaneille EU-REACT-erillishaun kautta, osana EU:n covid-19-pandemian johdosta toteuttamia elpymistoimia.

Tilaa MitViDi-uutiskirje

 

Paikkoja ei enää tarjolla.

Ajankohta

Alkaa:   20.9.2023 08:30
Päättyy:   20.9.2023 12:00

Lisää tapahtuma kalenteriisi

Tapahtumapaikka

Verkko/Vierailu- ja innovaatiokeskus Joki

Lemminkäisenkatu 12b
20520 Turku

Tarkempi kartta ja ajo-ohjeet

Järjestäjä

MitViDi-hanke