MitViDi: Mittaamisen kautta vihreämpiin ohjelmistoihin 27.4.

27.4.2023 08:30

LUT-yliopisto, auditorio 2310, Lappeenranta

Ohjelmistojen ilmasto- ja ympäristövaikutuksilta puuttuvat toistaiseksi vakiintuneet mittarit, vaikkei yksikään organisaatio enää pyöri ilman digitaalisia apuvälineitä. ICT-hankintojen tueksi ekologisen kuormituksen arviointikehikkoa kehittävä MitViDI-hanke vierailee tämän seminaarin myötä Etelä-Karjalassa. Perehdymme päästömittaroinnin lisäksi ICT-standardien tekemiseen ja tutustumme sekä ohjelmistotuottajan että ICT-hankkijan ajatuksiin kestävästä teknologiasta.

Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita tilaisuuteen, joka järjestetään Lappeenrannassa LUT-yliopiston tiloissa. Tarkempi paikka ilmoitetaan lähempänä tapahtumaa.

Päivitys 25.4: Tilaisuuteen on nyt myös etäosallistujien linkki. Ilmoittaudu etäosallistujaksi tämän sivun alalaidasta!

Ohjelma

8.30 - 9.00 Aamiaista ja verkostoitumista
9.00 - 9.30 Mittarien matka standardiksi, Risto Nevalainen ja Pekka Forselius, FiSMA
Tallenne
9.30 - 10.00 MitViDi-hankkeen mittareiden jäljillä, Tuomas Mäkilä, Turun yliopisto
Tallenne
10.00 - 10.30 IT-auditointi - kirjanpidon kaltainen pakollinen paha vaiko seurattavien mittareiden lähde?, Jari Harju, DoAudit Oy
Tallenne
10.30 - 11.00 Green ICT: hankkijan opas, Antti Sipilä, TIEKE
Tallenne
11.00 - 12.00 Mittaamisen kautta vihreämpiin ICT-hankintoihin, paneelikeskustelu

Tilaisuus on osallistujille maksuton ja siihen sisältyy aamiais- ja kahvitarjoilu.

Jos tarvitset lisätietoja tilaisuudesta, ole yhteydessä järjestäjiin sohvi.hellsten@tieke.fi.

Esiintyjät ja työpajaohjaajat

Täydennämme esiintyjiä ennen tapahtumaa.

risto-nevalainen-nelio.png (314 KB)
Risto Nevalainen
Vanhempi neuvonantaja
FiSMA ry

Risto Nevalainen (Lic. Tech.) on IT-järjestelmien laadun ja mittaamisen asiantuntija. Hän on myös FiSMA-verkoston kehittäjä ja on sen pitkäaikainen vanhempi neuvonantaja. Risto toimi myös TIEKEn toiminnanjohtaja vuosina 1989–1995. Vuosien mittaan hän on kirjoittanut lukuisia julkaisuja, useimmiten osana jotain kansallista hanketta. Hän on edelleen aktiivinen tietotekniikan standardoinnissa.

forseliuspekka369.jpg (500 KB)
Pekka Forselius
Vanhempi neuvonantaja
FiSMA ry

Pekka Forselius, FM, eMBA, on ohjelmistohankintojen, hankkeiden ja tuottavuuden asiantuntija. Hän on ISO/IEC 29881-standardina julkaistujen ohjelmistojen toiminnallisen laajuuden mittaamismenetelmän, FiSMA 1.1:n, päävastuullinen kirjoittaja. Pekka on osallistunut aktiivisesti mittausmenetelmien kehittämiseen yli 30 vuoden ajan ja tähän liittyvään ISO/IEC-standardointityöhön vuodesta 2000.

tuomas-makila-web.jpg (12 KB)
Tuomas Mäkilä
Apulaisprofessori
Turun yliopisto

Tuomas Mäkilä työskentelee Turun yliopistossa ohjelmistotekniikan apulaisprofessorina ja toimii MitViDi-hankkeen vastuullisena johtajana. MitViDi-hanke kehittää mittareita vihreään digitalisaatioon.

jari_harju_doaudit_tieke_tilaisuus_profiilikuva_2.jpg (1.03 MB)

Jari Harju
IT-konsultti, yrittäjä
DoAudit Oy

Jari Harju tekee IT auditointeja eri kokoisille organisaatioille. Erityisesti ulkoistetut ja eri toimittajien ylläpitämät pilvipalvelut ja toimivat tietoliikenneyhteydet ovat korostuneet koronan myötä. Monelle on kuitenkin yhä epäselvää, missä oma ja yrityksen data sijaitsee ja kuka on vastuussa niiden oikeellisuudesta ja eheydestä. Lisäksi sähkön kallistuminen on ajanut monet organisaation miettimään omien palvelimien ja omissa tiloissa olevien laitteiden tietoturvallisuutta esimerkiksi sähkökatkon sattuessa. Kuinka näitä mitataan ja mistä oikeasti maksamme, vai maksammeko ilmaa?

antti-200-x-200.jpg (44 KB)
Antti Sipilä
Green ICT -projektipäällikkö
TIEKE

Antti Sipilä on TIEKEn luotsaaman Green ICT -verkostohankkeen projektipäällikkö, kestävän ICT-kehityksen asiantuntija ja tietokirjailija.

Mikä on MitViDi?

Tämän tilaisuuden tuottaa MitViDi - Mittarit vihreän digitalisaation julkisiin ICT-hankintoihin -hanke, joka tukee aiheesta kiinnostuneita yrityksiä sekä Etelä-Karjalan että Varsinais-Suomen alueella.

MitViDi-hankkeessa luodaan mittareita kestävämpien ICT-hankintojen tukemiseen. Hankkeen painopiste on julkisissa hankinnoissa.

Hanketta rahoittavat Varsinais-Suomen liitto ja Etelä-Karjalan liitto Uudenmaan liiton koordinoiman Euroopan unionin aluekehitysrahaston kautta. Aluekehitysrahaston tuki on myönnetty hankekumppaneille EU-REACT-erillishaun kautta, osana EU:n covid-19-pandemian johdosta toteuttamia elpymistoimia.

Tilaa MitViDi-uutiskirje

 

Paikkoja ei enää tarjolla.

Ajankohta

Alkaa:  

27.4.2023 08:30

Päättyy:  

27.4.2023 12:00

Lisää tapahtuma kalenteriisi

Tapahtumapaikka

LUT-yliopisto, auditorio 2310, Lappeenranta

Yliopistonkatu 34
53850 Lappeenranta

Tarkempi kartta ja ajo-ohjeet

Järjestäjä

MitViDi-hanke