Millaisia sähköisiä työkaluja on saatavilla yritystoiminnan päästöjen ja energiankulutuksen hillitsemiseksi? Green ICT -ekosysteemin käytännöllisessä kokoontumisessa tutustutaan erilaisiin kestävyyssuunnittelua tukeviin palveluihin, joita markkinoilla jo on.
Ohjelma
9.00–9.05 Johdanto: käytännön kestävyyssuunnittelua ICT-alalla, Antti Sipilä, TIEKE
9.05–9.30 Digitaalinen ilmastojohtajuus: Rakentamassa kestävää ja ympäristöystävällistä tulevaisuutta, Satu Heikinheimo, Fraktio
Tallenne
9.30–9.55 Designing for an Age of Transition using Vincit's Planet Centric Design Approach, Victoria Palacin, Vincit
Tallenne
9.55–10.20 Kestävän kehityksen työkalut vastuullisuusjohtamisessa, Minna Tontti, Gofore
Esitys
Tallenne
10.20–10.45 Sustainable Awareness Framework -kehikon tuella ilmastoystävällisempää ohjelmistokehitystä, Jari Porras, LUT-yliopisto
Tallenne
SusAF-työkirja
10.45–11.45 Työpajatyöskentelyä: kestävyyssuunnittelu omassa organisaatiossa
11.45–12.00 Työpajan purku ja yhteenveto
Esiityjät
Satu Heikinheimo
Strategic Thinking & Coaching Lead
Fraktio
Satu Heikinheimo on planetaarisen kehityksen ja muotoilun lähettiläs, jonka tavoitteena on auttaa yrityksiä muotoilemaan kestäviä digitaalisia palveluita.
Victoria Palacin
Tech Lead
Vincit
Victoria is a software engineer and UX expert who leads digital transformation projects at Vincit. Currently she is developing the global delivery operations for Vincit in Europe.
About Victoria's presentation:
- Planet centric design⟨™⟩ is a methodology Vincit created for designing products and services that do not harm the planet.
- It is not enough to focus on desirability, viability and feasibility when designing new services. The outputs of design must also be responsible, systemic and transparent.
Digital services play a significant role in our society's impact on the planet. While they are seamless and easy to use, there can be complex value chains hidden from the users that may have a significant impact on our environment.
Minna Tontti
Vanhempi konsultti, kestävä kehitys
Gofore
Minna työskentelee Goforella kestävään kehitykseen erikoistuneena vanhempana konsulttina ja palvelumuotoilijana. Hänen tavoitteenaan on auttaa yrityksiä ja organisaatioita tarttumaan kiertotalouden mahdollisuuksiin ja luomaan ratkaisuja, jotka auttavat meitä saavuttamaan 1,5 asteen ilmastotavoitteen. Minnalla on 17 vuoden kokemus konsultoinnista ja suunnittelusta eri toimialoilla. Projektityön ohella hän osallistuu Goforella kestävien ICT-palvelujen ja konsultoinnin kehittämiseen.
Minnan esityksestä:
- Kasvavat kestävyysvaatimukset haastavat ICT-alaa. Minna kertoo kokemuksestaan yritysten vastuullisuusjohtamisessa ICT-alan näkökulmasta.
- Millaisia ovat mahdollisuudet, miten suhtautua muutoksiin ja mitä on odotettavissa tulevaisuudessa?
- Millaisia konkreettisia neuvoja voi antaa myös PK-kokoluokan yrityksen kestävyystyöhön työkalujen näkökulmasta.
Jari Porras
Professori, ohjelmistotuotanto
LUT-yliopisto
Ohjelmistotuotannon professori Jari Porras ryhmineen tutkii ja opettaa tietotekniikkaa LUT-yliopistossa. Hän on perehtynyt kestävän ICT:n lisäksi erityisesti hajautettujen ja rinnakkaisten järjestelmien vertailuun sekä langattomaan teknologiaan.
Työpajafasilitaattorit
Reino Myllymäki
Kehityspäällikkö
TIVIA
Reino Myllymäki on monipuolisella urallaan toiminut esimerkiksi tietohallintojohtajana, monien digitalisaatiohankkeiden projekteissa, konsulttina ja mentorina sekä osallistunut erilaiseen tutkimustoimintaan.
Jari Salo
Verkottaja
TIEKE
Jari Salon pitkä ja kattava kokemus organisaatioiden digitalisaation tukemisesta kattaa niin logistiikan, liikenteen, teollisuuden kuin matkailu- ja ravintola-alan. Viime ajat Jari on keskittynyt erityisesti pk-yritysten digikyvykkyyden ja dataosaamisen tukemiseen Yrittäjän digiagentti -pilotissa ja Datamatka-valmennuksessa.
Antti Sipilä
Green ICT -projektipäällikkö
TIEKE
Antti on projektipäällikkö, kestävän ICT-kehityksen asiantuntija ja tietokirjailija. TIEKEssä hän on vastuussa Green ICT -hanketyöstä ja Green ICT -ekosysteemin kehittämisestä.
Ilmoittautuminen
Tapahtuma toteutetaan verkossa Zoom-sovelluksessa, ja ilmoittautuneet saavat osallistumislinkin sähköpostitse.
Kun osallistut tähän tapahtumaan, nimesi voi näkyä muille osallistujille ja hetkellisesti myös mahdollisella tallenteella. Osallistumalla tapahtumaan hyväksyt tämän kokemuksen. Joissakin tapahtumissa osallistujanimen voi itse vaihtaa.
Green ICT -ekosysteemillä kestävyyttä ja kilpailukykyä Uudenmaan yrityksille -hanketta rahoitetaan Uudenmaan liiton koordinoimasta REACT-EU-rahastosta, Euroopan aluekehitysrahastosta. Rahoitus on myönnetty osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia. Hankkeen yhteyshenkilö: Antti Sipilä, antti.sipila[at]tieke.fi