Green ICT: Kestävä ohjelmistotuotanto 8.12.2021

8.12.2021 09:00

Verkko (Teams)

Green ICT: Kestävä ohjelmistotuotanto  8.12.2021 

Green ICT -webinaarisarjassa tutustumme tällä kertaa ympäristö- ja ilmastoystävälliseen ohjelmistotuotantoon. 

Ohjelmistotuottajien vastuuseen ICT-alan kestävässä kehityksessä on herätty vasta viime vuosina. Alan ongelmat, kuten ominaisuuksien paisuminen ja epäoptimoitu laiteresurssien käyttö, on tunnettu kuitenkin jo pari vuosikymmentä. Datakeskusten ja käyttäjälaitteiden energiankäyttöön on herätty. Koneiden laskentateho (FLOP/terawatti) on kasvanut 30 vuodessa miljoonakertaiseksi. Kuten Aalto-yliopiston professori Jukka Manner huomauttaa, tämä on alalla kuin alalla vallankumouksellinen määrä.

ICT-alan potentiaali tuottaa ratkaisuja kestävän kehityksen ongelmiin on päätähuimaava, mutta mukaan tarvitaan myös ohjelmistotuottajat. Haasteena on ollut esimerkiksi mittarien puuttuminen. Siinä missä laitepuolella on selkeät standardit, softa-alalla ollaan yhä kehittämässä näitä mittareita.

Tehonkasvusta huolimatta myös laite- ja tiedonsiirtovaatimukset ovat kasvaneet nopeasti. Ilmastonmuutoksen torjunta on luonnollisesti painavimpia haasteitamme. Siihen vastaamisen on ohjelmistoalan prioriteetti ympäristön säästämiseksi, onneksi teknologia edistyy jatkuvasti. Kestävä kehitys sisältää myös sosiaalisen ja yksilön kannalta kestävän kehityksen, koska hyvinvoiva koodari tekee parempaa koodia. Kaiken tämän keskellä tulee ottaa huomioon myös taloudelliset seikat, jotta keinot ovat aidosti vaikuttavuudeltaan investointien arvoiset.

Webinaari on suunnattu ICT-ratkaisuja ja -palveluita suunnitteleville, tekeville, ylläpitäville tai myyville ammattilaisille. Myös muut kestävästä digistä kiinnostuneet ovat tervetulleita tapahtumaan.

Webinaarin tuottaa Green ICT -hanke, joka tukee kestävien digipalveluiden palveluntarjoajia ja hankkijoita erityisesti Uudenmaan alueella.

Ohjelma

9–9:20 Digitaalisen sovelluksen päästöt - esimerkki asiakasprojektin hiilijalanjäljestäKyösti Herrala & Niina Mikolanniemi, Vincit 
9:20–9:40  Ohjelmistot ja inhimillinen kestävyys, Jari Hakulinen, Compile
9:40–10:00 Ekoskaalautuvat järjestelmätTarmo Toikkanen, IT-kouluttajat/Suomen Koodikoulu/Suomen eOppimiskeskus & Toni Timonen, Oura
10–11 Paneelikeskustelu kestävästä ohjelmistotuotannosta, Jani Hakulinen, Kyösti Herrala, Niina Mikkolanniemi ja Tarmo Toikkanen

Alustajat:

jarihakulinen_8122021_edit_200x200.jpg (39 KB)

Jari Hakulinen
Compile Oy

Compile on ohjelmistokonsultointitalo, joka alleviivaa pitkäjänteisyyden merkitystä kaikessa toiminnassa.
Jarin rooli Compilella muodostuu usean vastuualueen yhdistelmästä: henkilöstö, asiakkaat ja myynti.
Hänellä on taustaa ICT-alalta eri rooleista yli 20 vuotta, joten ohjelmistokehitys ja sen haasteet ovat tulleet tutuiksi useista eri näkökulmista. Alunperin tekniikasta innostunut Jari on kääntänyt katsettaan vuosien mittaan enemmän ja enemmän ihmisiin, ja viime aikoina erityisesti yksilön hyvinvoinnin merkitys pitkän aikavälin onnistumiselle on noussut entistä keskeisemmäksi teemaksi.

Inhimillinen kestävyys ohjelmistokehityksessä

  • Kestävän ohjelmistokehityksen ulottuvuudet
  • Inhimillinen kestävyys ohjelmistokehityksessä?
  • Inhimillinen kestävyys – käytännön kokemuksia ja vinkkejä

TallenneEsitys

1597400309917.jpg (28 KB)1603108994869.jpg (26 KB)

Kyösti Herrala & Niina Mikolanniemi
Vincit

Niina Mikolanniemi työskentelee vastuullisuuspäällikkönä ja Kyösti Herrala Tech Directorina Vincitillä.

Digitaalisen sovelluksen päästöt - esimerkki asiakasprojektin hiilijalanjäljestä

  • Mistä digitaalisten ratkaisujen hiilijalanjälki syntyy ja miksi sitä on vaikea mitata?
  • Case-esimerkki sovelluksen hiiljalanjäljestä ja miten se laskettiin
  • Miten digitaalista hiilijalanjälkeä voi pienentää?

Tallenne

tarmo2016_cv-kuva-2m.jpg (881 KB)

Tarmo Toikkanen
IT-kouluttajat/Suomen Koodikoulu/Suomen eOppimiskeskus

 Tarmo Toikkanen on teknologian, opetuksen ja designin yhdistämisen monialaottelija, joka on toiminut yrittäjänä, tiedemaailmassa, yrityksissä sekä opettajana kaikilla opetusasteilla. Tarmo on tehnyt koodausta, arkkitehtuuria, järjestelmäylläpitoa, tiimin vetämistä, ketterää valmennusta ja paljon muutakin, mutta opetus ja oppiminen ovat aina olleet keskiössä. Suomen Koodikoulussa Tarmo edistää suomalaisen perusasteen koodausopetuksen vientiä maailmalle. Eri yhdistyksissä hän puolestaan edistää teknologian mielekästä käyttöä opetuksessa sekä opetuksen menetelmien ja tutkintovaatimusten kehittämistä.

Ekoskaalautuvat järjestelmät

  • Historiallinen katsaus koodauksen rajoitteisiin

  • Miksi nykykoodi on niin tehotonta

  • Kuinka rakennetaan ekoskaalautuva järjestelmä

Tallenne

toni-timonen.jpeg (114 KB)

Toni Timonen
Oura

Toni Timonen työskentelee Oura Healthin digitaalisen infrastruktuurin johtajana. Pitkän linjan ohjelmistoammattilaisen portfolioon kuuluu esimerkiksi 14 vuoden ura Googlella maailmanlaajuisten projektien parissa.

Tallenne

 

Paneelikeskustelun tallenne

Tulevia tapahtumia

Green ICT: Tulevaisuuden markkinat ja trendit 12.1.2021

Ilmoittautuminen 

Tapahtuma toteutetaan verkossa Teams-palvelussa, ja ilmoittautuneet saavat osallistumislinkin sähköpostitse. Kun osallistut tähän tapahtumaan, nimesi voi näkyä muille osallistujille ja hetkellisesti myös tallenteella. Osallistumalla tapahtumaan hyväksyt tämän kokemuksen. Joissakin tapahtumissa osallistujanimen voi itse vaihtaa. 

Green ICT -ekosysteemillä kestävyyttä ja kilpailukykyä Uudenmaan yrityksille -hanketta rahoitetaan Uudenmaan liiton koordinoimasta REACT-EU-rahastosta, Euroopan aluekehitysrahastosta. Rahoitus on myönnetty osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia. Hankkeen yhteyshenkilö: Antti Sipilä, antti.sipila[at]tieke.fi

Lisätietoja Green ICT -hankkeesta >>

Paikkoja ei enää tarjolla.

Ajankohta

Alkaa:   8.12.2021 09:00
Päättyy:   8.12.2021 11:00

Lisää tapahtuma kalenteriisi

Tapahtumapaikka

Verkko (Teams)


Järjestäjä