Haluatko osaksi kestävän ICT:n bisnespotentiaalia, mutta tarvitset työkaluja muuttaaksesi organisaatiosi tuotevalikoimaa tai toimintatapoja? Tässä seminaarissa kerromme, kuinka saat oman organisaatiosi kestävän digin polulle hyödyntämällä maksuttomia kestävyyssuunnittelun ratkaisujamme. Kerromme myös ilmasto- ja ympäristöystävällisten ICT-tuotteiden ja -palveluiden lisääntyneestä kysynnästä ja ratkomme yhdessä niitä haasteita, mitä sekä kestävää ICT:tä suunnitteleva että hankkiva saattaa kohdata. Tervetuloa!
Seminaari keskittyy erityisesti työhömme Uudenmaan alueen yritysten kanssa Green ICT -hankkeessa. Tilaisuus on hybridimuotoinen, joten voit tulla joko paikan päälle Helsingin Kalasatamaan tai osallistua etänä.
Ohjelma
Ohjelman esiintyjät täydentyvät vielä ennen tapahtumaa, mutta olet lämpimästi tervetullut ilmoittautumaan jo nyt.
8.30 Aamiaistarjoilu ja verkostoitumista Työpajankadulla
8.45 Etäosallistumisen linja auki
9.00 Lisää kestävää ICT:tä Uudellemaalle - työn tuloksia
Green ICT:n liiketoimintapotentiaalin merkitys, Antti Sipilä ja Reino Myllymäki
Miksi kestävän ICT:n kehittämistä tuetaan nyt?, Hanna Niemi-Hugaerts
Esitys
Tutkimuksen 3 isointa kysymystä kestävästä digitalisaatiosta, Jari Porras
Tallenne
ICT-alan yritysten valmiudet tarjota kestävää ICT:tä, Juha Lappi
Esitys
Vihreää digitalisaatiota voi edistää omassa yrityksessä jo tänään, Janne Kalliola
Esitys
9.30 Ota Green ICT -työkalut käyttöön kestävyyssuunnittelussa
Green ICT: Opas ohjelmistotuotannon yrityksille ja hankkijan opas, Laura Partanen ja Antti Sipilä
Esitys
Testaa itsearviointityökalua ja hyödynnä tietopankkia, Sohvi Hellsten, Tommi Salo
Tallenne
10.00 Tauko
10.15 Palvelumuotoilemassa Green ICT -työkalua
Katri Pakula ja Suvi Hämäläinen, Exove Design
Esitys
Tallenne
10.30 ICT-hankintojen merkitys ilmastolle ja ympäristölle
Suvi Salmela, Motiva
Esitys
10.45 paneeli: Miten ratkoa kestävyyshaasteita ICT-hankkijana ja -tuottajana?
Keskustelemassa
Tero Niemi, Digia Plc
Katri Pakula, Exove Design
Laura Partanen, LUT-yliopisto
Suvi Salmela, Motiva
11.20 Green ICT -työ jatkuu – kaupallista yhteistyötä Green ICT -ekosysteemin kanssa
Esitys
Tallenne
Näin osallistut
Seminaari on hybriditilaisuus. Voit ilmoittautua joko läsnä- tai etäosallistujaksi tämän sivun alalaidassa. Paikan päällä osallistuville on maksuton kahvi- ja aamiaistarjoilu.
Läsnäosallistujien osoite on Työpajankatu 13A, 10. kerros, Helsinki. Lähimmät joukkoliikennepysäkit ovat Kalasataman metroasema ja Kalasataman metroaseman linja-autopysäkit. Sisäänkäynti tilaisuuteen tapahtuu Työpajankatu 13 pääovesta, jonka aulasta sinut ohjataan eteenpäin.
Etäosallistujat osallistuvat tilaisuuteen Teamsin kautta. Saat osallistumislinkin ennen tapahtumaa sähköpostiosoitteeseen, jolla ilmoittaudut tilaisuuteen.
Tausta
Liikenne- ja viestintäministeriö julkaisi Suomen ICT alan ilmasto- ja ympäristöstrategian vuonna 2021. Samana vuonna alkoi myös TIEKEn, TIVIAn ja LUT-yliopiston Green ICT -hanke, joka on vauhdittanut vihreää siirtymää Uudellamaan 7 000 ICT-alan yrityksen osalta kehittämällä sekä sovelluskehittäjille että digihankintoja tekeville työkaluja ja tarjoamalla tietoa. Olemme luoneet myös uuden keskusteluareenan perustamalla Green ICT -ekosysteemin, organisaatioiden vastuullisuusverkoston, joka edistää kestävää ICT-kehitystä ja kiertotaloutta ilmastonmuutoksen ja luontokadon vaikutusten torjumiseksi. Tärkeä Green ICT -ekosysteemityö jatkuu edelleen TIEKEn koordinoimana.
Esiintyjät
Antti Sipilä
Green ICT -projektipäällikkö
TIEKE
Antti on Green ICT -asiantuntija, joka on myös tehnyt ICT-hankintoja julkishallinnossa ja toiminut pk-yrityksessä IT-konsulttina. TIEKEssä hän on vastuussa Green ICT -hanketyöstä ja Green ICT -ekosysteemin kehittämisestä.
Hanna Niemi-Hugaerts
Toiminnanjohtaja
TIEKE
Hanna on TIEKEn toiminnanjohtaja, jolla on laaja kokemus ihmiskeskeisen digitalisaation kehittämistyöstä. Hän on työskennellyt myös Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsingin ohjelmajohtajana sekä hankkeessa, joka edisti tiedepohjaisen ilmastonmuutostiedon hyödyntämistä yhteiskunnassa.
Reino Myllymäki
Kehityspäällikkö
TIVIA
Reino Myllymäki on monipuolisella urallaan toiminut esimerkiksi tietohallintojohtajana, monien digitalisaatiohankkeiden projekteissa, konsulttina ja mentorina sekä osallistunut erilaiseen tutkimustoimintaan.
Juha Lappi
va. toimitusjohtaja
TIVIA
Juha Lappi on ollut TIVIA ry:n hallituksen puheenjohtaja 2018–2022 ja toimii tällä hetkellä va. toimitusjohtajana. Juhalla on pitkä kokemus eri yhdistystoiminnan rooleissa ja hän on johtanut kaudellaan TIVIAn modernisointia hallituksesta käsin. Päätyössään Juha työskentelee esimerkiksi strategian, myynnin ja liiketoiminnan kehittämisen parissa.
Jari Porras
Professori, ohjelmistotekniikka
LUT-yliopisto
Jari Porras on ohjelmistotuotannon professori Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa. ICT:n päästövaikutusten lisäksi hänen akateemisia kiinnostuksenkohteitaan ovat esimerkiksi informaatioverkostot ja hajautettu laskenta.
Janne Kalliola
kasvujohtaja
Exove
Janne Kalliola on Exoven perustaja ja kasvujohtaja, joka vaikuttaa myös Koodia Suomesta ry:n hallituksessa. Hän on koodannut yhdeksänvuotiaasta ja tehnyt ohjelmistoja mitä moninaisimpiin tarkoituksiin. Hän haluaa jättää elinkelpoisen planeetan lapsilleen ja tekee siksi kaikkensa, että kaikki koodi olisi mahdollisimman ekotehokasta. Janne on toiminut Green ICT -hankkeen ohjausryhmän jäsenenä.
Suvi Hämäläinen
Suunnittelija
Exove Design
Suvi Hämäläinen on palvelumuotoilija Exove Designilla. Hän on vienyt Green ICT -periaatteita jo käytänteisiin energiatehokkaiden verkkosivujen suunnitteluprosessin kautta. Suvi on toiminut muotoilijana Green ICT-hankkeen itsearviointityökalun käyttäjätutkimus- ja konseptointivaiheessa.
Katri Pakula
Suunnittelija, Sustainability Lead
Exove Design
Katri Pakula on palvelumuotoilija, joka projektityön ohella fasilitoi Exove Designin sisästä muotoilijoiden vastuullisuustiimiä. Jatko-opintojensa lopputyönä Katri tutki hiilijalanjälkeen liittyviä haasteita ICT-alan hankinnoissa. Katri on toiminut muotoilijana Green ICT-hankkeen itsearviointityökalun käyttäjätutkimus- ja konseptointivaiheessa.
Suvi Salmela
Asiantuntija
Motiva
Suvi Salmela toimii Motivassa sekä Kestävien ja innovatiivisten hankintojen osaamiskeskus KEINO:ssa kestävien hankintojen asiantuntijana.
Tero Niemi
Green Code Expert
Digia Plc
Terolla on pitkä historia alalla, matka on vienyt ohjelmistokehityksen kautta integraatioiden pariin. Erityisesti vihreän siirtymän edistäminen ICT-alalta käsin ja utelias mieli pitävät hänet päivittäin innostuneena. Teron missiona on edistää digitalisaation mahdollisuuksien hyödyntämistä ympäristöystävällisellä ja eettisellä tavalla.
Ilmoittautuminen
Tapahtuma toteutetaan hybriditapahtumana Helsingissä ja Zoom-sovelluksessa.
Kun osallistut tähän tapahtumaan virtuaalisesti, nimesi voi näkyä muille osallistujille ja mahdollisesti myös tapahtuman tallenteella. Osallistumalla tapahtumaan hyväksyt tämän kokemuksen. Joissakin tapahtumissa osallistujanimen voi itse vaihtaa.
Green ICT -ekosysteemillä kestävyyttä ja kilpailukykyä Uudenmaan yrityksille -hanketta rahoitetaan Uudenmaan liiton koordinoimasta REACT-EU-rahastosta, Euroopan aluekehitysrahastosta. Rahoitus on myönnetty osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia. Hankkeen yhteyshenkilö: Antti Sipilä, antti.sipila[at]tieke.fi