Kestävän digitalisaation työkalut käyttöön: Green ICT -hankkeen tulosseminaari 29.8.2023

29.8.2023 09:00

Verkko- tai läsnäosallistuminen

Haluatko osaksi kestävän ICT:n bisnespotentiaalia, mutta tarvitset työkaluja muuttaaksesi organisaatiosi tuotevalikoimaa tai toimintatapoja? Tässä seminaarissa kerromme, kuinka saat oman organisaatiosi kestävän digin polulle hyödyntämällä maksuttomia kestävyyssuunnittelun ratkaisujamme. Kerromme myös ilmasto- ja ympäristöystävällisten ICT-tuotteiden ja -palveluiden lisääntyneestä kysynnästä ja ratkomme yhdessä niitä haasteita, mitä sekä kestävää ICT:tä suunnitteleva että hankkiva saattaa kohdata. Tervetuloa!

Seminaari keskittyy erityisesti työhömme Uudenmaan alueen yritysten kanssa Green ICT -hankkeessa. Tilaisuus on hybridimuotoinen, joten voit tulla joko paikan päälle Helsingin Kalasatamaan tai osallistua etänä.

Ohjelma

Ohjelman esiintyjät täydentyvät vielä ennen tapahtumaa, mutta olet lämpimästi tervetullut ilmoittautumaan jo nyt.

8.30 Aamiaistarjoilu ja verkostoitumista Työpajankadulla
8.45 Etäosallistumisen linja auki
9.00 Lisää kestävää ICT:tä Uudellemaalle - työn tuloksia

Green ICT:n liiketoimintapotentiaalin merkitys, Antti Sipilä ja Reino Myllymäki

Miksi kestävän ICT:n kehittämistä tuetaan nyt?, Hanna Niemi-Hugaerts
Esitys

Tallenne

Tutkimuksen 3 isointa kysymystä kestävästä digitalisaatiosta, Jari Porras
Tallenne

ICT-alan yritysten valmiudet tarjota kestävää ICT:tä, Juha Lappi
Esitys

Tallenne

Vihreää digitalisaatiota voi edistää omassa yrityksessä jo tänään, Janne Kalliola
Esitys

Tallenne

9.30 Ota Green ICT -työkalut käyttöön kestävyyssuunnittelussa

Green ICT: Opas ohjelmistotuotannon yrityksille ja hankkijan opas, Laura Partanen ja Antti Sipilä
Esitys

Tallenne

Testaa itsearviointityökalua ja hyödynnä tietopankkia, Sohvi Hellsten, Tommi Salo
Tallenne

10.00 Tauko
10.15 Palvelumuotoilemassa Green ICT -työkalua
Katri Pakula ja Suvi Hämäläinen, Exove Design
Esitys

Tallenne

10.30 ICT-hankintojen merkitys ilmastolle ja ympäristölle
Suvi Salmela, Motiva
Esitys

Tallenne

10.45 paneeli: Miten ratkoa kestävyyshaasteita ICT-hankkijana ja -tuottajana?


Keskustelemassa
Tero Niemi, Digia Plc
Katri Pakula, Exove Design
Laura Partanen, LUT-yliopisto
Suvi Salmela, Motiva

11.20 Green ICT -työ jatkuu – kaupallista yhteistyötä Green ICT -ekosysteemin kanssa
Esitys

Tallenne

Näin osallistut

Seminaari on hybriditilaisuus. Voit ilmoittautua joko läsnä- tai etäosallistujaksi tämän sivun alalaidassa. Paikan päällä osallistuville on maksuton kahvi- ja aamiaistarjoilu.

Läsnäosallistujien osoite on Työpajankatu 13A, 10. kerros, Helsinki. Lähimmät joukkoliikennepysäkit ovat Kalasataman metroasema ja Kalasataman metroaseman linja-autopysäkit. Sisäänkäynti tilaisuuteen tapahtuu Työpajankatu 13 pääovesta, jonka aulasta sinut ohjataan eteenpäin.

Etäosallistujat osallistuvat tilaisuuteen Teamsin kautta. Saat osallistumislinkin ennen tapahtumaa sähköpostiosoitteeseen, jolla ilmoittaudut tilaisuuteen.

Tausta

Liikenne- ja viestintäministeriö julkaisi Suomen ICT alan ilmasto- ja ympäristöstrategian vuonna 2021. Samana vuonna alkoi myös TIEKEn, TIVIAn ja LUT-yliopiston Green ICT -hanke, joka on vauhdittanut vihreää siirtymää Uudellamaan 7 000 ICT-alan yrityksen osalta kehittämällä sekä sovelluskehittäjille että digihankintoja tekeville työkaluja ja tarjoamalla tietoa. Olemme luoneet myös uuden keskusteluareenan perustamalla Green ICT -ekosysteemin, organisaatioiden vastuullisuusverkoston, joka edistää kestävää ICT-kehitystä ja kiertotaloutta ilmastonmuutoksen ja luontokadon vaikutusten torjumiseksi. Tärkeä Green ICT -ekosysteemityö jatkuu edelleen TIEKEn koordinoimana.

Lisätietoa ekosysteemistä

Esiintyjät

antti-200-x-200.jpg (44 KB)
Antti Sipilä
Green ICT -projektipäällikkö
TIEKE

Antti on Green ICT -asiantuntija, joka on myös tehnyt ICT-hankintoja julkishallinnossa ja toiminut pk-yrityksessä IT-konsulttina. TIEKEssä hän on vastuussa Green ICT -hanketyöstä ja Green ICT -ekosysteemin kehittämisestä.

hanna-n-h-200x200.jpg
Hanna Niemi-Hugaerts
Toiminnanjohtaja 
TIEKE

Hanna on TIEKEn toiminnanjohtaja, jolla on laaja kokemus ihmiskeskeisen digitalisaation kehittämistyöstä. Hän on työskennellyt myös Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsingin ohjelmajohtajana sekä hankkeessa, joka edisti tiedepohjaisen ilmastonmuutostiedon hyödyntämistä yhteiskunnassa. 

reino-myllymaki-2023-1920x1920.png
Reino Myllymäki
Kehityspäällikkö
TIVIA

Reino Myllymäki on monipuolisella urallaan toiminut esimerkiksi tietohallintojohtajana, monien digitalisaatiohankkeiden projekteissa, konsulttina ja mentorina sekä osallistunut erilaiseen tutkimustoimintaan.

juha-lappi-nelio.png
Juha Lappi

va. toimitusjohtaja
TIVIA

Juha Lappi on ollut TIVIA ry:n hallituksen puheenjohtaja 2018–2022 ja toimii tällä hetkellä va. toimitusjohtajana. Juhalla on pitkä kokemus eri yhdistystoiminnan rooleissa ja hän on johtanut kaudellaan TIVIAn modernisointia hallituksesta käsin. Päätyössään Juha työskentelee esimerkiksi strategian, myynnin ja liiketoiminnan kehittämisen parissa.

jariporras.jpg
Jari Porras
Professori, ohjelmistotekniikka
LUT-yliopisto

Jari Porras on ohjelmistotuotannon professori Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa. ICT:n päästövaikutusten lisäksi hänen akateemisia kiinnostuksenkohteitaan ovat esimerkiksi informaatioverkostot ja hajautettu laskenta.

jannenelio.jpg
Janne Kalliola
kasvujohtaja
Exove

Janne Kalliola on Exoven perustaja ja kasvujohtaja, joka vaikuttaa myös Koodia Suomesta ry:n hallituksessa. Hän on koodannut yhdeksänvuotiaasta ja tehnyt ohjelmistoja mitä moninaisimpiin tarkoituksiin. Hän haluaa jättää elinkelpoisen planeetan lapsilleen ja tekee siksi kaikkensa, että kaikki koodi olisi mahdollisimman ekotehokasta. Janne on toiminut Green ICT -hankkeen ohjausryhmän jäsenenä.

tieke-tulossemma-suvi.hamalainen.jpg

Suvi Hämäläinen
Suunnittelija
Exove Design

Suvi Hämäläinen on palvelumuotoilija Exove Designilla. Hän on vienyt Green ICT -periaatteita jo käytänteisiin energiatehokkaiden verkkosivujen suunnitteluprosessin kautta. Suvi on toiminut muotoilijana Green ICT-hankkeen itsearviointityökalun käyttäjätutkimus- ja konseptointivaiheessa.

tieke-tulossemma-katri.pakula.jpeg

Katri Pakula
Suunnittelija, Sustainability Lead
Exove Design

Katri Pakula on palvelumuotoilija, joka projektityön ohella fasilitoi Exove Designin sisästä muotoilijoiden vastuullisuustiimiä. Jatko-opintojensa lopputyönä Katri tutki hiilijalanjälkeen liittyviä haasteita ICT-alan hankinnoissa. Katri on toiminut muotoilijana Green ICT-hankkeen itsearviointityökalun käyttäjätutkimus- ja konseptointivaiheessa.

suvi-salmela_c2a0764-nelio.jpg

Suvi Salmela
Asiantuntija
Motiva

Suvi Salmela toimii Motivassa sekä Kestävien ja innovatiivisten hankintojen osaamiskeskus KEINO:ssa kestävien hankintojen asiantuntijana.

tero-niemi-digia.png

Tero Niemi
Green Code Expert
Digia Plc

Terolla on pitkä historia alalla, matka on vienyt ohjelmistokehityksen kautta integraatioiden pariin. Erityisesti vihreän siirtymän edistäminen ICT-alalta käsin ja utelias mieli pitävät hänet päivittäin innostuneena. Teron missiona on edistää digitalisaation mahdollisuuksien hyödyntämistä ympäristöystävällisellä ja eettisellä tavalla. 

Ilmoittautuminen

Tapahtuma toteutetaan hybriditapahtumana Helsingissä ja Zoom-sovelluksessa. 

Kun osallistut tähän tapahtumaan virtuaalisesti, nimesi voi näkyä muille osallistujille ja mahdollisesti myös tapahtuman tallenteella. Osallistumalla tapahtumaan hyväksyt tämän kokemuksen. Joissakin tapahtumissa osallistujanimen voi itse vaihtaa.

Green ICT -ekosysteemillä kestävyyttä ja kilpailukykyä Uudenmaan yrityksille -hanketta rahoitetaan Uudenmaan liiton koordinoimasta REACT-EU-rahastosta, Euroopan aluekehitysrahastosta. Rahoitus on myönnetty osana Euroopan unionin COVID-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia. Hankkeen yhteyshenkilö: Antti Sipilä, antti.sipila[at]tieke.fi

Lisätietoa Green ICT -hankkeesta

Paikkoja ei enää tarjolla.

Ajankohta

Alkaa:  

29.8.2023 09:00

Päättyy:  

29.8.2023 11:30

Lisää tapahtuma kalenteriisi

Tapahtumapaikka

Verkko- tai läsnäosallistuminen

Työpajankatu 13A, 10. kerros
00580 Helsinki

Tarkempi kartta ja ajo-ohjeet

Järjestäjä