Green ICT -kiertue 2025 – Ratkaisuja kestävään tulevaisuuteen tuo yhteen ICT-alan asiantuntijat ja yritykset sekä ICT-hankintoja tekevät organisaatiot keskustelemaan vihreästä siirtymästä – sen haasteista, mahdollisuuksista ja konkreettisista ratkaisuista.
Ratkaisuja tarvitaan, sillä ICT-sektorin energiankulutus kasvaa nopeammin kuin millään muulla alalla, vaikka energiatehokkailla ICT-ratkaisuilla voitaisiin vähentää myös muiden sektorien ympäristövaikutuksia. Vihreä teknologia myös avaa uusia mahdollisuuksia ICT-alan toimijoille, sillä sen markkinoiden ennustetaan kasvavan noin 22 % vuodessa seuraavien 8 vuoden aikana (Fortune Business Insights).
Kiertue vierailee Seinäjoella 10.4., ja sinut on kutsuttu mukaan! Tapahtuma on maksuton.
Ohjelma
11.30 Lounas (omakustanteinen)
12.30 Turun yliopiston Seinäjoen yksikön tervehdys
professori Anu Hopia, Turun yliopisto
12.35 Green ICT -kiertueen tervetulosanat
Green ICT -projektipäällikkö Antti Sipilä, TIEKE
12.40 Keynote: Digitaalisten palveluiden vastuullisuus
toimitusjohtaja ja perustaja Ville Nordberg, Trail Openers Oy
13.05 Miten operaatiotutkimus ja matemaattinen optimointi edistävät resurssien kestävää käyttöä?
tutkijatohtori Jussi Rasku, Tampereen yliopiston Seinäjoen yksikkö
Tauko
13.30 Työpaja: Vihreän siirtymän toteutuksen seuraavat askeleet omassa organisaatiossani
Keynote
Digitaalisten palveluiden vastuullisuus
Tervetuloa kuuntelemaan digitaalisten palveluiden vastuullisuuden johdantoa Suomen johtavan Green ICT -yrityksen, Trail Openers Oy:n toimitusjohtajan Ville Nordbergin pitämänä. Puheenvuoro käy läpi vastuullisuuden perusteet sekä sukeltaa syvemmälle konkretiassa; mitä digitaalisten palveluiden vastuullisuus tarkoittaa ja millaisia asioita pitää huomioida käytännössä.
Mitä tapahtumasta jää käteen
- Ymmärrys Green ICT:n tilasta ja tavoitteista
- Konkreettisia työkaluja vihreän siirtymän toteuttamiseen
- Verkosto muista samanhenkisistä yrityksien edustajista
- Rento päivä ICT-alan kovimpien tyyppien kanssa
Päivässä mukana
Ville Nordberg, Trail Openers Oy
Ville Nordberg on kokenut digitaalisten palveluiden ammattilainen, joka on tutkinut digitaalisten palveluiden vastuullisuutta ja vienyt tutkimustietoa käytäntöön projekteissa viimeisen reilun kolmen vuoden ajan. Ville toimii myös osana kansainvälistä green software (ISO) -standardointiryhmää sekä on Koodia Suomesta ry:n hallituksen jäsen.
Pitkän uran ja erilaisten roolien myötä Ville pystyy ymmärtämään liiketoiminnan tarpeet sekä mahdollistamaan teknologian avulla tarvittavat asiat. Ville haluaa asiakkaan onnistuvan.
Jussi Rasku, Tampereen yliopiston Seinäjoen yksikkö
Rasku työskentelee tutkijatohtorina, projektipäällikkönä ja opettajatutorina Seinäjoen yliopistokeskuksella. Aiemmin hänen vastuullaan on ollut Tietopohjaisten web-järjestelmien diplomi-insinööri- ja maisteriohjelman Seinäjoen järjestelyt, mutta tällä hetkellä hän työskentelee tutkimus-, kehitys- ja innovointiprojekteissa. Rasku osallistuu myös Tietotekniikan yksikön ohjelmistotekniikan ja ohjelmistotuotannon kurssien järjestämiseen.
Raskun tutkimus on käsitellyt tekolyä eri muodoissaan: toiminnanohjausjärjestelmien itsesäätyvyyttä, metaoptimointia kuten automaattista parametrien etsintää ja muita tekoälyn sovelluskohteita. Lisäksi hän on tehnyt soveltavaa tutkimusta mm. konenäön käytöstä laadunvalvonnassa, paikkatietojärjestelmiä ja kuljetusten optimointia koskien. Muita osaamisalueita ovat mm. IoT, sulautetut järjestelmät, teknillinen matematiikka ja pelikehitys.
Tuomas Mäkilä, Turun yliopisto
Tuomas Mäkilä toimii ohjelmistotekniikan apulaisprofessorina Turun yliopistossa. Hän on aiemmin vetänyt MitViDi-hanketta, jossa on kehitetty hankintakriteereitä vihreämpiin ohjelmistoihin. VISIIRI-hankkeessa hän vastaa ohjelmistojen virrankulutuksen mittaamiseen liittyvistä toimenpiteistä. Mäkilä on myös jäsenenä ISO/IEC JTC1/SC7:n vihreiden ohjelmistojen standardointia valmistelevassa AHG 10 -työryhmässä. Tuomas toimii tapahtumassa juontajana ja työpajan fasilitoijana.
Antti Sipilä, TIEKE
Antti Sipilä toimii TIEKEssä Green ICT -asiantuntijana. Antti vastaa Green ICT -hanketyöstä ja Green ICT -ekosysteemin kehittämisestä. Aiemmin hän on tehnyt ICT-hankintoja julkishallinnossa ja toiminut pk-yrityksessä hankintakonsulttina. Antti toimii tapahtumassa juontajana ja työpajan fasilitoijana.
Älä jää jälkeen ICT-alan vihreästä murroksesta – liity mukaan ja vie organisaatiosi kohti kestävämpää tulevaisuutta!
Kiertueen järjestää Green ICT -hanke VISIIRI, joka tukee ICT-alan vihreää siirtymää yhdistämällä alan toimijat valtakunnalliseen ekosysteemiin, tekemällä näkyväksi ICT-alan ympäristövaikutusten mittaamisen ja energiansäästön tavat sekä tuottamalla ympäristötietoisuutta lisääviä ohje- ja koulutusmateriaaleja yrityksille.
Hanketta osarahoittaa Euroopan unioni. Rahoitus on myönnetty Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen kautta. Hankkeen toteuttavat TIEKE, TIVIA ry, Itä-Suomen yliopisto, Oulun yliopisto, LUT-yliopisto ja Turun yliopisto.
Tarjoilujen arvioimiseksi pyydämme ilmoittautumista viimeistään 6.4.