ICT-alan ympäristövaikutukset ovat hyvin moninaisia ja alan luonteen vuoksi hajautuneita. Uusien keinojen tai innovaatioiden löytämiseksi kokonaiskuvan ymmärrys on tärkeää.
Käytännössä ympäristökestävyys tarkoittaa ICT-alan eri osa-alueilla eri asioita. ICT-alan kädenjälkivaikutukset eri aloilla ja ICT-alan omat jalanjälkivaikutukset ovat molemmat keskeisiä. Jos tarkastellaan asiaa esimerkiksi ICT-alan jalanjälkeen kuuluvien päästöjen näkökulmasta, päätelaitteiden osuus koko ICT-alan jalanjäljestä on merkittävä. Päätelaitteiden kohdalla suurimmat päästöt syntyvät usein valmistuksesta, verkko- ja datakeskuslaitteiden kohdalla taas käytöstä. Usein myös suurin osa ohjelmistojen päästöistä syntyy niiden käytön aikana. Muita ympäristövaikutuksia ovat mm. veden- ja maankäyttö sekä jätteet.
Valtakunnallisessa Green ICT -ekosysteemitapaamisessa pohdittiin, mitä ympäristökestävyys ICT-alalla merkitsee ja tarkoittaa käytännössä.
Tapaamisen työpajoissa pohdittiin, mitä ympäristökestävyys ICT-alalla käytännössä tarkoittaa niin laitteiden, datakeskusten, verkkojen kuin ohjelmistojen osalta. Millaisilla valinnoilla tai toimilla voidaan vaikuttaa alan tuottamiin ympäristövaikutuksiin?
Tallenne
Tapaamisen tallenteen näet tästä.
Materiaalit
Ympäristökestävyys ICT-alalla - mitä se tarkoittaa minulle – Laura Partanen, LUT-yliopisto
Ympäristökestävyyden näkökulmat matkaviestinverkkojen tutkimuksessa – Marja Matinmikko-Blue, Oulun yliopisto
Kestävän kehityksen standardointitarpeet kansainvälisessä ICT-alan yrityksessä – Susanna Kallio, Nokia
Päivässä mukana
Susanna Kallio on on valmistunut diplomi-insinööriksi Espoon Teknillisestä korkeakoulusta. Hänellä on pitkä työura standardoinnin parissa, joista viimeiset 26 vuotta Nokialla osallistuen eri kansainvälisiin standardointiforumeihin. Kestävä kehitys on lähellä Susannan sydäntä ja hän siirtyi noin 15 vuotta sitten standardointiin tällä alueella, ensin ympäristövaikutus-standardoinnin pariin ja myöhemmin myös vastuullisen tekoälyn standardointiin. Tällä hetkellä hän osallistuu standardointiin ITU-T SG5 -, ETSI EE -, ISO SC42 - ja CEN/CENELEC JTC21 -ryhmissä. Susanna myös koordinoi Nokian kestävän kehityksen standardointia.
Laura Partanen on väitöstutkija LUT-yliopiston ohjelmistotekniikan osastolla ja kuuluu kestävän ohjelmistokehityksen tutkimusryhmään. Hänen oma tutkimuksensa keskittyy ympäristökestävyyteen ohjelmistointensiivisissä yrityksissä.
Marja Matinmikko-Blue on tutkimusjohtaja Oulun yliopistossa sekä kestävyyden ja sääntelyn johtaja Oulun yliopiston 6G-lippulaivassa. Hän tutkii kestävyyttä laaja-alaisesti ICT-alalla erityisesti tulevaisuuden matkaviestinjärjestelmiin liittyen.
Antti Sipilä toimii TIEKEssä Green ICT -asiantuntijana. Antti vastaa Green ICT -hanketyöstä ja Green ICT -ekosysteemin kehittämisestä. Aiemmin hän on tehnyt ICT-hankintoja julkishallinnossa ja toiminut pk-yrityksessä hankintakonsulttina.
---
Kun osallistut tähän tapahtumaan, nimesi voi näkyä muille osallistujille ja hetkellisesti myös mahdollisella tallenteella. Osallistumalla tapahtumaan hyväksyt tämän. Joissakin tapahtumissa osallistujanimen voi itse vaihtaa.
Tapaamisen järjestää Green ICT -hanke VISIIRI.
VISIIRI-hanketta osarahoittaa Euroopan unioni. Rahoitus on myönnetty Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen kautta.