On vaikeaa parantaa sellaista, mitä ei pysty näkemään. Tämän vuoksi ICT:n ekologisen kestävyyden parantamisessa ympäristövaikutusten mittaaminen on keskeinen työkalu.
Monessa tapauksessa ohjelmistojen käytön aikainen virrankulutus aiheuttaa valtaosan suorista ympäristövaikutuksista, mutta sähkötuotannon vihertyessä myös muut asiat, kuten taustajärjestelmien konesalin valinta ja vaikuttaminen käytetyn laitteiston elinkaareen, korostuvat.
VISIIRI-hankkeen järjestämässä 3. valtakunnallisessa Green ICT -ekosysteemitapaamisessa esiteltiin viimeisimpiä työkaluja ohjelmistojärjestelmien ympäristövaikutusten mittaamiseen ja arviointiin. Tapaamisen työpajoissa pohdittiin, miten nämä mittarit voidaan tuoda osaksi ohjelmistokehityksen käytäntöjä sekä yritysten kestävyysraportointia.
Tallenne
Tapaamisen tallenteen näet tästä.
Materiaalit
Tilaisuuden avaus, VISIIRI-hankkeesta ja Green ICT -ekosysteemistä lyhyesti
Antti Sipilä, TIEKE
Johdanto VISIIRI-hankkeen mittaustyöpaketin sisältöön
Tuomas Mäkilä, Turun yliopisto
Tapaamisen puheenvuoro-osio: Kasvihuonepäästöjen arvioinnista energiatehokkuuden mittaamiseen
- Konesalivalinnan vaikutusten laskenta kasvihuonepäästöjen osalta
Timo Haapavuori, Magic Cloud Oy - Software Carbon Intensity (SCI) -standardi
Ville Nordberg, Trail Openers Oy - Project Aurora: virrankulutuksen arviointi osana jatkuvaa integraatiota
Ismo Aro, NorthCode Oy - Ohjelmistojärjestelmien virrankulutuksen benchmark: Mittauslaboratorio ja PowerGoblin-työkalu
Jari-Matti Mäkelä, Turun yliopisto
Päivässä mukana
Ismo Aro is a partner and CTO at NorthCode. His professional focus is in modernizing the ways of how companies are working.
NorthCode reduce's cognitive load by standardizing work processes through automation.
NorthCode unveils a pioneering approach to sustainable ICT practices through non-functional Energy Consumption Testing (EC testing). Utilizing the Robot Framework, they have developed in Project Aurora, an open-source solution available on GitHub, which measures full-stack energy consumption—including frontend, backend, and network components—of software applications. This tool integrates seamlessly with existing test cases via a Robot Framework listener, enabling developers to assess and improve the environmental impact of their digital services.
Timo Haapavuori on Magic Cloudin toimitusjohtaja, joka herää edelleen 28 yrittäjävuoden jälkeen joka aamu tekemään parempaa pilvipalvelua. Timo haluaa kehittää pilvipalveluratkaisuja asiakkaiden vaatimuksiin nyt ja tulevaisuudessa niin tietoturvan kuin vastuullisuuden näkökulmasta.
Magic Cloud on pilvipalveluiden huippuasiantuntija. Magic Cloudin oma pilvi yhdistettynä Managed Cloud -palveluun antaa asiakkaille parempaa kokonaisuuden hallintaa, kustannustehokkuutta ja joustavuutta. Magic Cloudin palvelut tarjoavat mahdollisuuden nousta pilviin turvallisesti ja tehokkaasti.
Ville Nordberg on Trail Openers Oy:n toimitusjohtaja ja perustaja. Hänellä on lähes 20 vuoden kokemus digitaalisten palveluiden parista eri toimialoilta. Ville on myös Koodia Suomesta ry:n hallituksen jäsen ja edistää vihreän ohjelmistokehityksen leviämistä pitämällä organisaatioille luentoja aiheesta.
Trail Openers Oy on perustettu muuttamaan digitaalisten palvelujen suunnittelu ja kehitys kestäväksi. Trail Openers Oy on mukana kansainvälisessä ja kansallisessa standardointityössä sekä vie uusimpia tutkimus- ja empiirisiä tuloksia asiakkaiden hyödynnettäväksi heidän kehitysprojekteihinsa. Yritys auttaa myös kestävyysraportoinnin toteuttamisessa ketterästi ja kestävästi.
Villen puheenvuoro tiivistää yhteen Software Carbon Intensityn (SCI, ISO/IEC 21031:2024) ajatuksen digipalveluiden päästöjen mittaamisesta sekä sen, miten viitekehys auttaa digipalveluiden suunnittelijoiden ja kehittäjien työtä kohti vihreämpiä ratkaisuita. SCI on osa käynnissä olevaa vihreiden ohjelmistojen standardointityötä.
Jari-Matti Mäkelä toimii Turun yliopistossa ohjelmistotekniikan yliopisto-opettajana sekä väitöskirjatutkijana aiheenaan rinakkaisohjelmointi ja ohjelmointikielten kääntäminen. Hänen tutkimusaiheitaan ovat edellisten lisäksi vihreä ohjelmointi, tietoturva ja virtualisointitekniikat. Turun yliopistossa on panostettu ohjelmistojen ja koodin ilmasto- ja ympäristövaikutusten konkreettisten vaikutusten mittaamisen tutkimukseen. Turun yliopisto toimi aiemman MitViDi-hankkeen vetäjänä, jossa kehitettiin energiatehokkuuden mittareita ohjelmistokehitysympäristöön.
Tuomas Mäkilä työskentelee Turun yliopistossa ohjelmistotekniikan apulaisprofessorina. Turun yliopistossa on panostettu ohjelmistojen ja koodin ilmasto- ja ympäristövaikutusten konkreettisten vaikutusten mittaamisen tutkimukseen. Turun yliopisto toimi aiemman MitViDi-hankkeen vetäjänä, jossa kehitettiin energiatehokkuuden mittareita ohjelmistokehitysympäristöön.
Antti Sipilä toimii TIEKEssä Green ICT -asiantuntijana. Antti vastaa Green ICT -hanketyöstä ja Green ICT -ekosysteemin kehittämisestä. Aiemmin hän on tehnyt ICT-hankintoja julkishallinnossa ja toiminut pk-yrityksessä hankintakonsulttina.
-------------
VISIIRI-hanketta osarahoittaa Euroopan unioni. Rahoitus on myönnetty Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen kautta.