Digitaalinen tuotepassi sisältää tuotteeseen liittyvät tiedot, jotka ovat loppukäyttäjän saatavilla digitaalisesti, eli esimerkiksi QR-koodin kautta skannaamalla. Tuotepassi toimii virtuaalisena esittely- ja tietolähteenä, joka helpottaa tuotteiden tunnistamista, vertailua ja seurantaa. Digitaalinen tuotepassi on myös osa Euroopan komission uutta kiertotaloutta koskevaa sääntelypakettia, sen käyttöönottoa edellytetään lähes kaikissa EU:ssa valmistetuissa ja unionin alueelle tuoduissa tuotteissa vuoteen 2030 mennessä.
PEPPOL on eurooppalainen standardi, jonka tavoitteena on helpottaa sähköistä liiketoimintaa ja julkisia hankintoja Euroopassa. Se on suunniteltu helpottamaan yritysten ja julkisten organisaatioiden välistä sähköistä asiointia. PEPPOLin avulla organisaatiot voivat vaihtaa sähköisiä asiakirjoja, kuten laskuja, tilauksia ja toimitusilmoituksia, standardoidussa muodossa ja rakenteisena.
Kuinka PEPPOL -toimintamallia voisi hyödyntää tuotepassin vaatiman datan siirrossa ja samalla parantaa liiketoiminnan tehokkuutta, vähentää virheitä, nopeuttaa prosesseja, helpottaa kauppaa ja logistiikkaa sekä taata turvallisen tiedonsiirron?
Tule AamuAreeenalle kuulemaan missä kehitystyössä mennään ja miten digitaalinen tuotepassi ja PEPPOL-tiedonsiirtostandardi tukevat toisiaan?
Digitaalinen tuotepassi - missä mennään?
- Digitaalisen tuotepassin taustat, tämänhetkinen tilanne ja kehitystyön jatkonäkymät
TallenneEsitys
Kristiina Valtanen, VTT Oy
DPP:n käytännön toteutuksista + Peppol/talousdatan mahdollisuuksista
Tallenne
Pirkka Frosti, Ioxio Oy
Verkkolaskufoorumin Visio 2030 - tiekartaksi myös tuotepassien vaatiman datan siirrolle?
- Voiko verkkolaskudataa hyödyntää kiertotalouden ja tuotepassien datan keräämisessä?
- Mitä pitää tehdä, jotta Peppol-sanomia voidaan hyödyntää tuotepasseissa ja ESG-raportoinnissa?
- Mitä tehtäviä eri toimijoille tulisi tehtäväksi?
Timo Simell, TIEKE