Mitä on datavastuullisuus?
Datavastuullisuus on vastuullisuustyön muoto, jolla pyritään tunnistamaan ja arvioimaan datan keräämisen ja hyödyntämisen vaikutuksia yksilöille, organisaatiolle ja yhteiskunnalle. Organisaatioiden tulee voida varmistaa, että datan ja tekoälyn käyttö on läpinäkyvää, luottamusta rakentavaa ja lisäarvoa tuottavaa sekä osallisille että asiakkaille.
Datavastuullisuuteen liittyviä kysymyksiä ovat muun muassa:
- Miten ja miksi hyödynnämme dataa ja tekoälyä?
- Ymmärtävätkö käyttäjät, miten heidän tietojaan käytetään palvelun tai tuotteen yhteydessä?
- Mikä on datan ja tekoälyn hyödyntämisen tavoite? Onko tavoite linjassa organisaation ja datapalveluiden käyttäjien arvojen kanssa?
- Arvioidaanko datan ja tekoälyn hyödyntämistä esimerkiksi vastuullisuusraportoinnin yhteydessä tai tietotilinpäätöksessä?
- Onko lähdedatassa puutteita tai vinoumia, jotka vaikuttavat algoritmien tai tekoälyn tekemiin suosituksiin?
- Mitä tekoälyratkaisuiden käyttöönotossa tulee ottaa huomioon?
- Onko datalähteisiin liittyvät luvat varmistettu ja dokumentoitu?
- Jaetaanko dataa arvoa luovalla tavalla käyttäjien kanssa tai yhteiskunnassa laajemmin?
- Huolehditaanko dataan ja tekoälyyn liittyvästä vastuullisuudesta selkeällä vastuunjaolla ja sisäisillä prosesseilla?
Lue lisää datavastuullisuudesta ⭢
Mitä hyödyn datavastuullisuuden valmennuksesta?
Datavastuullisuuden valmennuksessa auttamme sinua tunnistamaan oman organisaatiosi haasteet, painopisteet ja tarvittavat käytännön toimenpiteet vastuullisen datan ja tekoälyn käytön toteutumiseksi. Valmennuksen lähtökohtana on, että datalla luodaan lisäarvoa, ja että kaikelle kerätylle datalle tulee aina olla tarkoitus.
Valmennuksen aikana opit tunnistamaan organisaatiosi haasteita ja mahdollisuuksia erityisesti Open Data Instituten Data Ethics -kanvaasin avulla. Valmennuksessa käsitellään myös lainsäädännöllistä toimintaympäristöä, mutta kurssi ei keskity pelkästään tietyn lainsäädännön, kuten GDPR:n, vaatimusten täyttämiseen. Sen sijaan datavastuullisuuden valmennus tarjoaa laajemman näkemyksen datavastuullisuudesta ja sen merkityksestä organisaatiossasi.
Open Data Instituten Data Ethics -kanvaasi.
Datavastuullisuuden valmennus tarjoaa kokonaismallin, jonka avulla datan hyödyntämisen eettisyydestä voidaan keskustella yhteisellä kielellä eri työroolien välillä. Mikään työrooli ei voi yksin taata vastuullisuutta, sillä siihen vaikuttavia päätöksiä tehdään eri rooleista käsin koko datan elinkaaren ajan.
Tietosuojavastaaville valmennus tarjoaa mallin, jolla lainsäädännön vaatimuksia voi laajentaa yleisiksi dataa koskeviksi eettisiksi tavoitteiksi. Tällainen tarkastelu auttaa ymmärtämään dataan liittyviä eettisiä haasteita, joihin vakiintunutta lainsäädäntöä ei vielä ole tai sitä vasta kehitetään.
Tietohallinnossa työskentelevät oppivat ymmärtämään tietojärjestelmissä liikkuvan datan potentiaalia ihmisten parempaan palvelemiseen, mutta myös hahmottamaan datan käsittelyn eettisiä riskejä. Eettisen tarkastelun myötä organisaation datan hallinta sujuvoituu ja dataan liittyvät toimet tukevat toisiaan.
Tekoälyn kehittäjä oppii valmennuksessa kommunikoimaan tekoälymalleista sidosryhmille ymmärrettävästi ja yleiskielisesti, jotta tekoälyyn liittyvät eettiset valinnat, kuten mallien painotukset ja läpinäkyvyysvaatimukset, tulevat ratkaistuksi yhteistyössä sidosryhmien kanssa.
Dataa työkseen käsittelevä saa valmennuksesta tietoa siitä, miten yrityksen sisäisen datan rajoituksista ja mahdollisuuksista voi viestiä muille. Valmennuksessa oppii ymmärtämään, kuinka datan eri hyödyntäjät voivat tulkita samaa dataa eri näkökulmista, mikä voi johtaa eettisiin haasteisiin.
Vastuullisuuden asiantuntijat oppivat valmennuksesta datan käsittelyn yhteyksistä ympäristökysymyksiin ja sosiaalisisen vastuullisuuden haasteisiin, sekä systemaattisen datan hallinnan merkityksestä hallinnon läpinäkyvyyden, tietoturvan ja tietosuojan vahvistajana.
Valmennuksen jälkeen sinulla on valmiudet edistää datavastuullisuutta organisaatiossasi tunnistettujen painopisteiden pohjalta.
Valmennukseen osallistuneille ja kehittämistehtävän suorittaneille myönnetään digitaalinen osaamismerkki.
Kenelle valmennus on tarkoitettu?
Datavastuullisuuden valmennus on suunnattu kaikille, jotka työskentelevät datan, vastuullisuuden tai tietohallinnon parissa ja haluavat kehittää datavastuullisuutta omassa organisaatiossaan. Olet tervetullut mukaan myös yleisen kiinnostuksen pohjalta, vaikka datavastuullisuus ei olisikaan organisaatiossasi ajankohtainen kehityskohde.
Valmennuksen sisältö ja aikataulu
Valmennus alkaa yhteisellä tapaamisella keskiviikkona 15.1.2025 ja päättyy 16.4.2025 mennessä.
Valmennukseen sisältyy:
- 4-5 yhteistä tapaamista (noin 12-15 tuntia)
- Organisaatiokohtaisen sparrauksen (1 tunti)
- Itsenäistä opiskelua oman aikataulun mukaan
- Vapaaehtoisen kehittämistehtävän (4-8 tuntia)
Vapaaehtoisella kehittämistehtävällä pyritään varmistamaan valmennuksesta saatujen oppien kanavoituminen omaan työhön ja oman organisaation toimintaan. Tapaamisiin osallistuneille ja kehittämistehtävän palauttaneille myönnetään valmennuksesta digitaalinen osaamismerkki.
Kaikki tapaamiset toteutetaan verkossa.
Valmennuksen hinta
Valmennuksen hinta osallistujaa kohden on joulun etuhintaan 690 euroa (+ alv 25,5 %) sunnuntaihin 22.12.2024 saakka!
Valmennuksen normaalihinta on 790,00 euroa (+ alv 25,5 %).
TIEKEn jäsenorganisaatioille tarjoamme maksulliset valmennukset 15 % alennuksella.
Alennus huomioidaan laskutuksessa.
Lue lisää jäsenyydestä.
Valmennuksen ohjaajat
Mikko Eloholma
Digiosaamisen vauhdittaja, Data Ethics Facilitator, TIEKE
mikko.eloholma@tieke.fi
puh. +358 44 491 8296
Mikko Eloholma työskentelee TIEKEssä digiosaamisen vauhdittajana. Mikko on kehittänyt digitaalista perusosaamista ja erityisesti tietosuojaan ja tietoturvaan liittyvää osaamista muun muassa nuorten, opettajien ja pk-yritysten parissa. Mikko on ollut kehittämässä mys digitaalisia oppimisen menetelmiä ja ratkaisuja. Mikko on Open Data Instituten sertifioima Data Ethics Facilitator ja opastaa organisaatoita datan hyödyntämisen eettisissä kysymyksissä.
Jussi-Pekka Parkkari
Dataosaaja, TIEKE
jussi-pekka.parkkari@tieke.fi
Jussi-Pekka Parkkari työskentelee TIEKEssä dataosaajana ja on tukenut muun muassa suomalaisia matkailualan pk-yrityksiä vastuullisen datalähtöisen liiketoiminnan kehittämisessä.
Työskentely valmennuksessa
Valmennuksen tapaamiset toteutetaan verkossa Microsoft Teams -alustalla. Tapaamisten esitysmateriaalit, syventävä materiaali ja kehittämistehtävän ohjeet julkaistaan oppimisympäristössä.
Kun osallistut valmennukseen, nimesi näkyy muille osallistujille valmennuksen tapaamisissa. Valmennuksessa työskentelyyn sisältyy vertaisryhmätyö, joissa itsensä esitteleminen ja keskuteluun osallistuminen ovat tärkeä osa valmennusta.
Kysy lisätietoa valmennuksen vastuuohjaaja Mikko Eloholmalta.