Datavastuullinen organisaatio - miten sellaiseksi tullaan?

24.11.2022 16:15

Verkko (Teams)

Datavastuullinen organisaatio - miten sellaiseksi tullaan? – 24.11.2022 klo 16:15

Tietosuoja-asetuksen voimaantulo oli yksi merkittävä askel kohti vastuullisempia digipalveluita, mutta miten matka jatkuu tietosuojan tultua perusedellytykseksi? EU-tasolla on valmistelussa kenttään kohdistuvaa digisääntelyä. Samalla myös kansalaisten ja kuluttajien odotukset digioikeuksiensa kunnioittamista kohtaan kasvavat. Tekoälyyn vastuullisuutta pyritään koodaamaan sisään, mutta usein jo lähtöaineisto tuo mukanaan epäreiluja asetelmia.

Moni organisaatio miettiikin parhaillaan, miten tuoda vastuullisuus myös digipalveluiden ja datapohjaisten toimintamallien ytimeen. Toimeenkin on tartuttu: kansainväliseltä huonekaluketjulta löytyy Digital Ethics Leader ja samankaltaisia rooleja syntyy taatusti myös muihin organisaatioihin.

TIEKE haluaa osaltaan edistää vastuullista digitalisaatiota myös tästä näkökulmasta ja olemme lähteneet rakentamaan tarjontaa, jolla vastuullisuuden askelmerkit on helpompi tunnistaa. Syyskokouksemme avoin osuus pureutuu teemaan kahden esityksen kautta.

Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan!

Aikataulu

16.15-16.20 Syyskokouksen avoimen osuuden avaus Hanna Niemi-Hugaerts, TIEKEn toiminnanjohtaja

16.20-16.35 Aloita matkasi kohti datavastuullisuutta TIEKE kumppaninasi Mikko Eloholma, TIEKE

Tallenne

Esitys

16.35-16.50 Datavastuullisuuden yhteissuunnittelu - miten lähteä liikkeelle Taru Rastas, Sitra

Tallenne

Esitys

16.50-17 Keskustelua

 

Alustajat

Aloita matkasi kohti datavastuullisuutta TIEKE kumppaninasi

Data on liiketoiminnan tai palveluiden kehittämisen voimavara, mutta sitä hyödynnettäessä kohdataan myös monenlaisia uusia eettisiä kysymyksiä. Kerätty data voi esimerkiksi vaarantaa ihmisten yksityisyyttä tai tuottaa päätöksiin vääristymiä, jotka asettavat ihmisiä eriarvoiseen asemaan.

Mihin kysymyksiin datavastuullisuudella vastataan? Millaisia maksuttomia työkaluja datavastuullistyön tueksi on tarjolla? Osallistuimme Open Data Instituten Data ethics facilitator -koulutukseen, ja esittelemme sen oppeja sekä työkaluja. Luvassa on myös tietoa TIEKEn tulevasta tarjonnasta suomalaisten organisaatioiden datavastuullisen toiminnan edistämiseksi.

mikko-580x680.jpg (195 KB)  
Mikko Eloholma, digiosaamisen vauhdittaja, TIEKE

Mikko Eloholma työskentelee TIEKEssä digiosaamisen vauhdittajana ja on ollut kehittämässä digitaalista perusosaamista sekä erityisesti tietosuojaan ja tietoturvaan liittyvää osaamista mm. nuorten, opettajien ja pk-yritysten keskuudessa. Hankkeissa on kehitetty samalla myös digitaalisia oppimisen menetelmiä ja ratkaisuja. Mikko osallistui keväällä 2022 Open Data Instituten Data Ethics Facilitator- valmennuksen, jonka opit tukevat TIEKEn datavastuullisuuden tarjonnan suunnittelussa.


Datavastuun yhteissuunnittelu  - miten lähteä liikkeelle?


Miten rakennetaan inhimillistä teknologista tulevaisuutta, jossa yhteistoiminnallisilla datakäytänteillä ja muotoilulla on tärkeä rooli? Miten yritys voi kehittää käytäntöjään datan vastuulliseen hyödyntämiseen ja yhdessä esimerkiksi asiakkaidensa kanssa, jotka osallistuvat arvon luomiseen datalla? Datavastuun yhteissuunnitteluun tutkimuksessaan pureutunut Taru Rastas avaa tuloksia työskentelystä yritysten kanssa sekä kertoo, miten hän kollegoineen edistää reilua datataloutta Sitrassa.

sitra_henkilokuva1.png (541 KB)
Taru Rastas, johtava asiantuntija, Sitra

Taru Rastas toimii johtavana asiantuntijana Reilun datatalouden -tiekartta projektissa Sitrassa. Hänellä on kokemusta digitalisaation ja datan hyödyntämisen kehittämisestä niin julkiselta kuin yksityiseltä sektorilta. Hän on toiminut TIEKE:n hallituksessa vuosina 2011-2014.

Ilmoittautuminen

Tapahtuma toteutetaan verkossa Teams-palvelussa. Osallistumislinkin saat heti ilmoittattumisen jälkeen sähköpostiin saapuvassa vahvistuksessa. 

Kun osallistut tähän tapahtumaan, nimesi voi näkyä muille osallistujille ja hetkellisesti myös mahdollisella tallenteella. Osallistumalla tapahtumaan hyväksyt tämän kokemuksen. Joissakin tapahtumissa osallistujanimen voi itse vaihtaa.

Tapahtuma on maksuton.

Paikkoja ei enää tarjolla.

Ajankohta

Alkaa:  

24.11.2022 16:15

Päättyy:  

24.11.2022 17:15

Lisää tapahtuma kalenteriisi

Tapahtumapaikka

Verkko (Teams)


Järjestäjä

TIEKE ry

tapahtumat@tieke.fi