AamuAreena: Kiertotalous hyödyntää dataa 12.5.2023

12.5.2023 08:30

Webinaari

Data nähdään laajasti tulevaisuuden kiertotalouden mahdollistajana. Sitä tarvitaan, jotta tuotteiden arvoketjut materiaaleista käyttäjiin saadaan paremmin suunniteltua kiertotalouden mukaisiksi.

Kiertotaloudessa arvoa syntyy jo käytössä olevista, usein jo melko lähellä olevista materiaaleista. Suljetummissa kierroissa materiaalit palautuvat valmistajalle, myös läheltä. Silloin tarve globaalien toimitusketjujen päässä oleville resursseille on vähäisempää.

Kiertotaloudessa tuotteen elinkaaren pidentäminen säästää raaka-aineita ja vähentää logistisia kustannuksia. Jos esimerkiksi kannettavan tietokoneen osat voisi päivittää helposti parempiin, ei tarvitse aina ostaa uudempaa mallia. Tällöin ei olisi riippuvainen yhden toimitusketjun myötä valmistetusta uudesta tietokoneesta, vaan uusia osia voisi tilata usealta eri toimittajalta. Suorat toimitusketjut korvaantuisivat verkostoilla.

Myös kiertotaloudessa kierrot voivat olla globaaleja ja siten kansainvälinen toimintaympäristön hallinta vaatii tehokasta datan hyödyntämistä.

Nykytaloudessa tehtaita ei voi siirtää, mutta datataloudessa tämäkin on mahdollista. Aarvokas informaatio, kuten algoritmit, ohjelmistojen lähdekoodi ja tuotteiden alkuperätiedot, on jo nyt mahdollista hajauttaa esimerkiksi lohkoketjunteknologioiden avulla. Siinä missä kiertotalous voi korostaa talouden alueellisuutta tai paikallisuutta, datatalous poistaa tarvetta vain yhdessä paikassa sijaitseville palveluille.

Avaa aamusi Areenalla – tule kuuntelemaan ja keskustelemaan herättävien aiheiden äärelle TIEKEn AamuAreenalle.

Mitä on kiertotalous?

  • Uudenmaan kiertotalouslaakson esittely

simo-karetie-eer.jpg
Simo Karetie, Uudenmaan liitto

Kiertotalous ja data - haasteista mahdollisuuksiin

  • Data on kiertotalouden ytimessä, mutta miten toimii datan indeksointi ja jakaminen käytännössä
  • Hajaantuneet kiertotalousmarkkinat  - löytyykö skaalaetuja
  • Miten uudet AI-työkalut näkyvät?

kirsijohansson_-img_8677_nelio.jpg
Kirsi Johansson
, Fiare Oy

Lohkoketjuteknologia kiertotaloudessa -selvityksen esittely

  • Mitä selvitettiin?
  • Nykytilanne
  • Lohkoketjun mahdollisuudet kiertotaloudessa

timo-edit.jpg

Timo Simell, TIEKE

 

Lisätietoja tapahtumasta

AamuAreena on TIEKEn järjestämä tapahtuma, joka toteutetaan kerran kuukaudessa perjantai-aamuna. Tapahtuma toteutetaan Zoom-ympäristössä. Kun osallistut tapahtumaan, valitsemasi nimi näkyy muille tapahtumien osallistujille osallistujalistassa. Voit käyttää chattia kysymysten esittämiseen puheenvuorojen aikana. Tapahtuman puheenvuoroista julkaistaan pääsääntöisesti tallenteet Youtubessa, mutta tallenteilla ei näy osallistujien henkilötietoja.

Paikkoja ei enää tarjolla.

Ajankohta

Alkaa:  

12.5.2023 08:30

Päättyy:  

12.5.2023 09:30

Lisää tapahtuma kalenteriisi

Tapahtumapaikka

Webinaari


Järjestäjä

TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry

jari.salo@tieke.fi